20 Eylül 2010 Pazartesi

Dinler birleştirir mi ayırır mı?

Bu arada, afişteki espri, "My Name Is Earl"ün bir bölümünde vardı. Ekmek üzerinde İsa, hem de ütüyle. Hatta o bölümde Roseanne Barr melek rahibeye dönüşen komşu rolündeydi. Kim kimden fikir çaldı bakim?

http://2009.ifistanbul.com/filmler/religulous.aspx

Politik komedyen (nasıl bir tanımsa bu artık) Bill Maher, geçen sene  !fistanbul'da gösterilen 'Religuolus'ta "Dinler neden var?"ı sorgulamış. Bir nevi dine saran Michael Moore tavrıyla. Eğlenceli müzikler ve komik bir kurguyla...

Soruyor, dalgasını geçiyor, cevaplar arıyor. Ailesinin, Yahudi annesi dışında Katolik olması da kafasını karıştırmış belli. Ve dürtmeye, kanırtmaya başlamış. Bakire Meryem nasıl doğuruyor? İsa doğduktan 30 yaşına gelirkenki bölümde ne yaptı? Eşcinsellik neden Hristiyanlarca hastalık gibi görülüyor? E marihuanacılar için de ayrı kilise olabilir mi? (Kamyoncuların kilisesi var misal.) Bir insan bir kitap yazdı diye ölüm tehdidi almayı hak eder mi? E hoşgörü nerde? Dinler birleştirir mi ayırır mı? Tanrı tekse neden bu kadar din var ve neden "Benimkine inanmayan benden değildir?" anlayışı hakim? vs vs...



Zekanın kırıntısından dahi nasibini almamış adamlar karşısında kendine güveni geliyor. Çok güldüğüm bir film/belgesel, daha doğrusu seyirlikti. Çok güldüm. neye mi? İnsanların sorgulamadan inanmasına, kendi dininden olmayanı kabullenememesine... Nedeni sorulduğunda mantıklı bir cevap verememesine... Hele eskiden gay olup eskiden lezbiyen olan bir kadınla evlenip de eşcinsel düşmanı kesilen adama koptum.



Şarlatanlar, dini cebini doldurmak için insanlara karşı kullananlar, parayı vuran sürüngen sömürgenler, "Ben Mesih'im" diye insanları kandıranlar... 3 dine inananlara da bunları soruyor. Neye, neden inandıklarını... Kendine ve inancına güvenenleri sıkıştırdığı bölümler, din tacirlerinin maskelerini kulaklarına tıkaması açısından başarılı. İzlenmesi gereken bir çalışma bence. Güldürürken düşündürüyor. Evet. Valla.

1 yorum:

  1. bununla beraber richard dawkins'in "root of all evil"i güzel bir kombo oluşturuyor, tavsiye ederim.

    sorunun da cevabını [kendi içlerinde birleştirir diyesim geliyor ama mezhepler var, aralarında ise insanları ayırdığı bir gerçek] olarak vereyim :)

    YanıtlaSil