19 Ekim 2011 Çarşamba

Çölde kutup ayısı

Dün akşam "Çölde Kutup Ayısı" diye bir film izledik. Ne zamandır izlemek istediğim, merak ettiğim bir filmdi. Belçika-Hollanda ortak yapımı, orijinal adı: De Helaasheid der Dingen.

 
Özetlemek icap ederse film, ufak bir kasabada fakir ve cahil babası, çatlak üç amcasıyla aynı evde yaşayan on üç yaşındaki Gunther'in ıstıraplı büyüme hikâyesini anlatıyor. Annesi ile babası ayrıdır ve babasının annesiyle ilgili iyi şeyler düşündüğü pek söylenemez. Her daim sarhoş ve taşkın baba ile amcaları dizginlemeye çalışan bir de büyükanne var evde. Gunther'e annelik eden, fedakarlık timsali, ayı kadar heriflerle uğraşıp duran bir kadıncağız. 


Gereksiz bir ayrıntı olarak, bütün adamların (Gunther dahil) saç kesimi de korkunç bu arada. Gunther evde her gün olabildiğine alkol, çeşit çeşit kadın, uygunsuz durum ve tembellikle karşı karşıya. Hoşuna gitse de gıık olduğu zamanlar da var tabii. Okulda başının belada olduğunu söylemeye bile gerek yok. Zira rezillikte ya da "eğlencede" sınır tanımayan Scrobbe ailesinin ünü herkesçe biliniyor. Gunther'İn de gelecekte pek farklı olmayacağ malum.


İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma’da En İyi Film ödülününü kazanan "Çölde Kutup Ayısı" ekibinin, filmdeki (afişte de yer alan) bir sahneye istinaden Cannes Film Festivali'ne bisiklet üzerinde çıplak olarak katıldığını da belirteyim. Çılgın bir komedi diyemem; yer yer acıklı yerleri de var, komik yerleri de. Aileye kızıyor, üzülüyor, akabinde gülüyorsunuz. Biz sevdik.

Buyrunuz afiş
Filmde müzikal anlamda Roy Orbison kulağa çarpıyor. Bu azman aile, Roy Orbison hayranı. Adamlar kaba saba ama bir yandan da, hisli filan. Duygusal ve ailesine bağlı bir ayı cinsi: Scrobbe.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder