18 Aralık 2011 Pazar

Al senin olsun

Evlenmeden önce eski evi boşaltıp yeni eve yerleşmeye çalışırken atılacak/verilecek zilyon tane şey çıktı. Kitap, giysi, ıvır zıvır... Kitapların çoğunu okullara ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ne, giysileri ihtiyacı olanlara ulaştırması için muhtarlığa verdim.
Dün akşam yanlış programda yıkayıp düdüğe çevirdiğim kaşe pantolonu (34 ya da 36 bedene indi sanırım) ihtiyacı olan birine vermeyi düşünürken, gazetenin ekinde Banu Tuna'nın haberini gördüm.

"Atmaya kıyılamayanlar itinayla yuvalandırılır" başlıklı haberde www.alseninolsun.net'ten bahsediliyordu. Ücretsiz bir paylaşım sitesi. Ne yapacağınızı bilemedikleriniz için bu adrese başvurabiliyormuşsunuz. Ama içeriği sadece ücretsiz eşya alışverişi değil, daha birçok şeyi kapsıyor. Birine karşılıksız olarak "Al senin olsun" demek için ilan veriyormuşsunuz. Süper fikir.  Cihan Çomçom, Antalya’da yaşayan bir turizmci ve müzisyenmiş. Amatör olarak web sitesi de tasarlıyormuş, site onun projesi.


Sitenin ayrıntılarını öğrenmek için yazıya dönersek...

"Herkesin ücretsiz ve gerçek paylaşımlar yapabileceği sanal bir ortam. Gerçi halihazırda böyle bazı gruplar vardı ama bu site pek çok fonksiyonu bir arada barındırıyor. Çevre hassasiyetleri bulunanlar için tam bir buluşma noktası. Sabah işe giderken araç paylaşmak isterseniz buradan yol arkadaşı bulabilirsiniz. Ya da evinizi Tanrı misafirlerine açabilir, şehrinizi tanımayanlara gönüllü rehberliğinizi sunabilirsiniz.

Çomçom, 'Eski sözlüsünden kalan yüzükten kurtulmak isteyen, ücretsiz gitar dersi veren ya da İstanbul turu yaptıran, karakalem portre çizen üyelerimiz var. Bunların hepsi tamamen ücretsiz. Verilen ilan kontrol edildikten sonra yayınlandığı için ücretli ilanlar hiç yayınlanmadan siliniyor. İnsanlar artık atmaya üşendiği koltuk takımlarını, kıyamadığı kıyafetleri, çöpün yanına bıraksa gerçekten ihtiyacı olan birine ulaşıp ulaşmayacağını bilmediği her türlü eşyayı buraya ilan vererek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor' diyor. Sistem iletişim üzerine kurulu olduğu için insanların sosyalleşmesini de sağlıyor. İlandaki ürünü almak için ilan sahibine özel mesaj veya e-mail göndererek ya da sadece ilana
yorum yaparak ilan sahibine ulaşmak gerekiyor. Hatta bazen ilandaki ürünü birkaç kişi istediğinde ilan sahibini ikna etmek gerekiyor."

Sitede; yapılmış puzzle'dan yüzüğe, lens kutusundan Lombak dergisine, mumluktan güneş gözlüğüne, kaseden oturma grubuna, oyuncaktan yorgana  ihtiyacı olanları bekleyen birçok şey var.

İncelemek isteyenler tıklayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder