29 Temmuz 2012 Pazar

Gallery of Lost Art

Gazetelerde her zaman korkunç, üzücü haberler olmuyor. Mesela Londra'daki Tate Müzesi'nin medya departmanının, Channel Four'un katkılarıyla hazırladığı yeni sanal sanat projesi olan Kayıp Sanat Müzesi (Gallery of Lost Art). Bence süper bir proje. 

Müze, son yüzyılın çalınma, yanma, imha, saldırıya uğrama ve terk edilme nedeniyle kaybolmuş önemli sanat eserlerini sergiliyor. Sanal müzenin kendisi de 12 ay açık kaldıktan sonra içindeki eserler gibi yok olacak.

İçindeki eserler yok/kayıp olma türlerine göre sınıflandırılmış. Hikayeleri de anlatılmış. Kamu ya da özel mülkiyette kaybolmalarına bakılmaksızın hepsine yer verilmiş. Kesinlikle iyi fikir. 



Kayıp eserler arasında hayli meşhurlar da var. Örneğin Frida Kahlo'nun Yaralı Masa'sı (1940), Marcel Duchkamp'ın Çeşme'si (1917) vb... Artık sadece kitaplarda kaldılar. Ya da fotoğrafları müzelerde.


Türkiye'de benzer bir proje yapılsa, çok acıklı sonuçlar çıkacağına eminim. Sonuçta Topkapı Sarayı'ndaki bir tahtı, çekyat gibi yağmurda mühim insan lojmanına taşıtmış bir milletiz.


Konuyla ilgili haber için buradan buyrun. 

Sitenin kendisi için de buraya buyrun. 

 

Siteyi açtığınızda çalan müzik de ortama bir CSI Tate havası katmıyor değil... Beğendim naçizane.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder