19 Kasım 2012 Pazartesi

Terra Cotta askerleri

"Çin Hazineleri" sergisi pek yakında ayağımıza, Topkapı Sarayı'na geliyor. Haberin heyecanlı kısmı ne peki? Serginin, Çin'in yeraltı ordusu Terra Cotta askerlerini de içinde barındırması.



İlk Çin imparatoru Qin Shihung’un mezarında bulunan Terra Cotta askerleri, 1974’te bir çiftçi tarafından tesadüfen bulunmuş. İmparatorun mezarını koruduğuna inanılan binlerce toprak asker, normal insan boyutlarında ve her biri dönemin askeri nizamına göre dizilmiş durumda. Boyları 183-195 santimetre arasında değişen bu heykel askerlerin her birinin yüz ifadesi farklı. Bunca yıldır bozulmamaları, bana hala çok acayip geliyor.


Ajandaya not alınması gereken tarihler 21 Kasım-20 Şubat. Normalde Çin dışına sadece 1 Terra Cotta askeri gönderilirken, özel bir düzenlemeyle Topkapı'daki sergide 4 Terra Cotta askeri yer alacak. 

Yasak Şehir Müzesi, Şanghai Müzesi, Qin Shihuang Müzesi olmak üzere Çin’in 11 müzesinden seçilen 101 eseri Topkapı Sarayı Müzesi’nin II. avlusundaki Has Ahırlar Sergi Salonu'nda görebileceğiz. 

Haberi tam da burada gördüm.



2 yorum:

  1. dimağımı açtın yine...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aman rica ederim, hepimizin dimağlar açılıyor. gel de beraber gidelim :)

      Sil