28 Ağustos 2013 Çarşamba

I have a dream!

Martin Luther King  Jr.'ın ünlü "Bir Hayalim Var" konuşmasının 50. yıldönümümüymüş bugün. Yaşarken Yazılan Tarih'te gördüm. 

"28 Ağustos 1963'te Amerikalı insan hakları savunucuları “İş ve Özgürlük İçin Washington’a Yürüyüş” eylemi gerçekleştirdi. 

Birçok kişinin konuşma yaptığı ve Josephine Baker, Joan Baez, Bob Dylan, Mahalia Jackson gibi isimlerin sahne aldığı eyleme 200 bin kişi katıldı. Martin Luther King Jr., ünlü “I Have a Dream” konuşması ile bu olaya damgasını vurdu. 

Aslında konuşmacılardan hiçbiri -öğle saatlerinde gazetecilerin eylemi terk edeceklerini düşünerek- sonuncu konuşmayı yapmak istememiş fakat King buna razı olmuştu. 4 dakika olması planlanan konuşma 16 dakika sürdü ve Mahalia Jackson'ın kürsüdeki King'e "Onlara hayalinden bahset Martin" diye seslenmesiyle son kısım da konuşmaya eklendi ve ünlü konuşma şekillendi. King, bundan birkaç sene sonra, 4 Nisan 1968’de öldürüldü.

(AFP/Getty Images)

Konuşmanın orijinal metnini şu linkte okuyabilirsiniz.
 Rosaparks.jpg
King'in eşi tarafından 1968'de kurulan The King Center'ın web sayfasında hayalinizi de paylaşabilirsiniz. Eylem gününe dair video seyretmek de mümkün."

Geçenlerde bununla ilgili uzun bir yazı okumuştum, nerede olduğunu unuttum. Bulursam linkini eklerim. O zamana dek, otobüslerde ayrı yerde oturmak zorunda kalan, eğer otobüste yer yoksa beyazlara yer vermek zorunda bırakılan, birçok kafe ve lokantaya giremeyen, eğitim alma vb birçok hakkı engellenen siyahların çığlığı; bu olayla yerini buldu ve gösteriler birçok yere yayıldı.  Siyahların birçok hakkını elde etmesini  sağlayan hareket, bu ilk kıvılcımla ateşlendi. 


Yürüyüşün belli başlı talepleri; devlet okullarında ırkçı uygulamalara son verilmesi, istihdam konusunda ırk ayrımına engel olan yeni bir medeni haklar yasasının yürürlüğe girmesi, medeni haklar savunucularının polis vahşetinden korunması, “tüm” çalışanlar için asgari $2 saat ücreti ve Washington D.C. için özerk yönetimdi.

Tarihe "Montgomery Otobüs Eylemi" olarak geçen ve bu zamanlara denk gelen ilintili bir hareketin ayrıntıları ve Rosa Park için de buyrun wikipedia...

Demek ki bazı şeylerin değişmesi için ses çıkarmak gerekiyor, sesler dalga dalga yayılınca yerine ulaşıyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder