23 Aralık 2013 Pazartesi

Çok yaşa sen Jose amca!

"Kutu kutu pense, elmamı yerse" ülkesi olarak, böyle insanlar bize değişik geliyor tabii... Bazen, babamın burada olup da bu durumlar karşısında yapacağı yorumları çok merak ediyorum. Az-çok tahmin ediyorum, gazetesini katlarken "Eeee" diye başlar, gözlüğünün üstünden bakıp "Böyle olacağı belli değil miydi?" diye devam ederdi.

Aşağıda kendine çay dolduran adam gibilere pek alışık değiliz biz. Türkiye'de yaşasa, "Enayi" deyip arkasından gülerlerdi. Dünyanın en fakir cumhurbaşkanı diyorlar ona ama ne gam... Evet, karşınızda Uruguay Cumhurbaşkanı Jose Mujica:


"Ben insanların geceleri yatacak bir saçak altı bile bulamadıkları bir dünyada, başkalarının 500 metrekarelik malikanelerde yaşamasını anlamıyorum. Evsizler için ev, suyu olmayanlar için su lazım, ekmek lazım. Sen böyle bir dünyada özel uçağım olsun, oraya buraya gideyim diyorsun. Eğer herkes daha fazlasını isterse, birgün kimseye birşey kalmayacak. Küresel ısınmadan bahsediyoruz ama doğaya saldırmaya ve çöp üretmeye devam ediyoruz.

Eski ruhani tanrımızı kendi ellerimizle kurban ettik ve artık market tanrının tapınağındayız. Bu yeni tanrı; ekonomimizi, politikamızı, alışkanlıklarımızı, yaşamlarımızı düzenliyor ve bizlere faiz oranları ve kredi kartları ile mutluluğun yeni adresini veriyor. Öyle anlaşılıyor ki bizler, yalnız tüketme için yaratılıyoruz ve artık tüketemediğimiz zaman derin hayal kırıklığına uğrayarak kendimizi yok ediyoruz.

Bana fakir denmesi yanlış, ben tutumlu bir insanım. Asıl fakirler sürekli yaşamdan talepleri olan ve elde ettikleriyle yetinmeyen insanlardır. Ben elimde hafif bir bavulla dolaşıyorum. Bu bana istediğim yaşamı sürdürmek için yeterli zamanı veriyor. Asıl özgürlük yaşamak için kazandığın zamandır."

8 yorum:

  1. Dünyamızın bu mantalitede çoook insana ihtiyacı var. Azlıklarını görünce hepten üzülüyorum. Tüketim çılgınlığına kaptırmış gidiyoruz da sonumuz ne olacak acaba? Çok sevdim ben bu amcayı, helal olsun valla. Keşke birileri görüp de feyz alsa ama nerdeee? Sırf böyle insanların hatırı için dönüyor bile olabilir dünya...(Sevdiğim bir söze ithafen yazdım)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla böylelerinin olduğunu görünce "Olabiliyormuş demek ki" diyor insan. Pamuklara saracak kadar az olsalar da, iyi ki varlar ve bu da bir umut. Bizde bi tuhaflık olduğu kesin :) Evden işe bisikletle giden İsveç Başbakanı filan, bunlar da hep insan yani :) Bu amca da pek tonton, normal bir insan. Olması gerektiği gibi. Ananem der hep, bunlar gibiler de olmasa çivisi iyice çıkardı dünyanın.

      Sil
  2. insanın sadece böyle insanlarda varmış diyesi geliyor sadece

    YanıtlaSil
  3. Yemin ediyorum gözlerim doldu. Utançtan masanın altına giresim geldi! Bizimkiler kuran ayetleriyle çalarken adam tanrıtanımaz ve ahlaklı! Uruguay sinemasını da severim pılı pırtıyı toplayıp iltica mı etsem?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Off, tonton amca ağır konuşmuş değil mi? İnsanı utandırıyor, öte yandan şu yaşadıklarımızı görünce tası tarağı toplayıp kaçmayı düşündürtüyor. Mevzunun tanrı ya da dinle değil de, kişisel ahlak ve vicdanla ilgisi olduğunu ne zaman anlayacaklar acaba? Ki bence en büyük yalan oradan başlıyor, -mış gibi yapmalarıyla. Hazır sinemasını da seviyorsun, bence hiç düşünme; hatta arkandan da biz gelelim!

      Sil
  4. Uruguay'a sadece gidis bileti aliyorum.
    Gelen mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelmem mi, bence Yoda ile Obi de çanları patilerine vura vura gelir.

      Sil