18 Aralık 2013 Çarşamba

Mim'i

Ho ho ho, mimim gelmiş! Severek okuduğum/dinlediğim helloradio mimlemiş. Teşekkür ederim :) Ben de anketleri severim ama asla ne yazacağıma karar veremem. Birini yazsam, diğerinin hatırı kalır. Bakalım, neler dökülecek... Evvet, gelsin madem sorular!



1. En sevdiğin renk?
Artık canlı renkleri daha çok seviyorum. Mor, yeşil, mavi, turkuaz ve hatta cam göbeği. Kış ortasında cam göbeği etek giyen bir insan oldum, utanmalı mıyım bilmiyorum.

2. En sevdiğin çiçek?
Sardunya. Zaten severdim kendisini, bir de arka  balkonumda soğuğa, rüzgara direndiği ve boy attığı için daha da saygı duyar oldum. Ortancaları da çok severim, morları kucağımı doldursun isterim. Saksı gülünü de anmadan geçmeyeyim, hayattayken bana "gülüm" diyen babamın toprağına diktim en son; o da direnip tuttu, mutlu oldum. Yılbaşı yaklaşınca da kokina, biliyorum iple bağlıyorlar; bunu öğrendiğimde çok bozulmuştum ama hoşuma gidiyor yine de. Dikenli diye bizim oğlanlar da yaklaşamıyor hem.

3. En sevdiğin yemek / sebze / içecek?
Hmm, makarna, zeytinyağlı barbunya, sarma ve bezelye. Bir de pancara ve patatese bayılıyorum; birlikte fırına pek yakışıyorlar. İzmir'e gittiğimde pazardaki her türlü ota elim gider. Pazı ve kereviz de severim. Bir de denizbörülcesinin hastasıyım. (Düşündüm de, sevmediğim sebze yok. Annem pişirdiyse hepsini yerim, bamyaya da burun kıvırmam.) İçecek olarak ayran çok içerim (ve uyurum), yanındaki şeye göre kırmızı şarap ve yaş üzüm rakısını da pek severim. Ağır amca rakısı beni bozuyor. Ama bazı likörleri seviyorum, kurabiye yanına filan.

4. En sevdiğin yerli  / yabancı şarkı?
Oy, kazık kısma geldik. Bu aralar sık dinlediklerimden ikişer tane seçip dallanıp budaklandırmadan yazayım: Fleet Foxes'tan "Tiger Mountain Peasant Song" ve Fiona Apple'dan "Across the Universe". Fikret Kızılok'tan "Bu Kalp Seni Unutur mu?". Babamı kaybettikten sonra Erol Evgin'in "Aldım Başımı Gidiyor"u da çok dokunuyor içime.

5. En sevdiğin komedyen?
Bu ara hiç ummadığım şekilde Ahmet Kural'a gülüyorum ben. Neden bilmiyorum. Mimikleri filan hoşuma gidiyor. Ya şimdilerde sinirlerim bozuk ya da gerçekten iyi komedyen, bilemedim.

6. En sevdiğin kız / erkek ismi?
Ofiste aynı anda 5 hamile olduğu için bir sürü isim uçuşuyor ortalıkta. Ama benim oğlum olsa Can, Ali filan koyardım galiba adını. Babamın anısı için kızlık soyadımı da koyabilirim oğlum olursa... Erkekte Barış ve Deniz isimlerini de severim. Kız ismi olarak da Zeynep, Ada, Defne hoşuma gider. Daha modern isimler de var malum, Derin vs. Hoş ama çocuğu da zor durumda bırakmamak lazım sanki.

7. En sevdiğin kitap?
Bir kazık soru daha :) Yabancı yazarlardan Marquez'in çoğu kitabını severim seçmesi zor ama "Aşk ve Öbür Cinler" çok hoşuma gitmişti ilk okuduğumda. Türk yazarlardan da Sabahattin Ali ve Yusuf Atılgan'ın kitapları candır. İsim vermem lazımsa illa "Kürk Mantolu Madonna" derim ve hiç de tereddüt etmem.

8. En sevdiğin yerli / yabancı oyuncu?
Hımm... Daniel Day Lewis sandalyede otursa kendini izleten oyunculardan, severim. Yenilerden Ryan Gosling geldi aklıma. Kadınlardan da Cate Blanchett ve Eva Green. Eee, Türk oyunculardan Çetin Tekindor ve Binnur Kaya. (İkincisi için bkz. Vavien)

9. En sevdiğin yerli / yabancı film?
Yine seçmesi zor, ilk aklıma geleni yazayım da hak geçmesin. "Dream with the Fishes"ı çok sevmiştim ilk izlediğimde, hala da ara ara aklıma gelir bazı sahneleri. Yerlilerden "Dedemin İnsanları" pek dokunur içime.

10. En sevdiğin yerli / yabancı dizi?
"How I Met Your Mother"ın tekrarlarını bile izlerken buluyorum kendimi, "House"un da. Bir de "Six Feet Under" çok sevdiğim bir diziydi, bitmesine çok bozulmuştum. Yerli dizilerden "Seksenler"e bakıyorum arada, eskilere gidersem "Behzat Ç"yi seviyordum hakkaten.

11. En sevdiğin yerli / yabancı şehir?
Türkiye'de galiba her şeye rağmen İstanbul, hemen peşinden baba evi İzmir. Daha görmediğim bir sürü yer var gerçi. Yurtdışı olarak da sanırım Floransa, sadece orada kaybolmadım. Daha çok yer gezince bu fikrim değişebilir elbette. Şimdilik durum bu.

12. En sevdiğin gazete / gazeteci?
Eski çalıştığım gazete olduğu için Radikal demek isterdim ama ne yazık ki diyemiyorum. Gazete okumaktan pek hoşlanmıyorum çoğu zaman. Ekşi Sözlük, Twitter ve bazı alternatif sitelerden takip ediyorum haberleri. Pınar Öğünç, Mehveş Evin ve Mehmet Tez'in yazıları hoşuma gidiyor. Mutlaka onların yazılarını okurum.

13. En sevdiğin mevsim / gün / ay?
Galiba bahar seviyorum ben, hem ilk hem son olanını. Eylül'de doğduğum için aylardan Eylül'ü severim. Ama yaza da hayır demem; deniz kenarı, çakıltaşları, hafif bir rüzgar... Günlerden de  çarşamba ve cumartesi beni mutlu eder. Çarşamba umuttur, cumartesi neşe.

14. En sevdiğin kıyafet / kıyafet tamamlayıcısı / takı?
Çizgili kazakları çok seviyorum, bir de elbise ve etekleri.  Eskiden pek giymezdim, şimdi pek hoşuma gidiyor. Camgöbeği mini kadife eteği işe bile giyiyorum severek, hiç de gocunmuyorum. Kıyafet tamamlayıcısı olarak fularlar ve renkli bereler diyebilirim, severim. Çantam olmadan çıkmam. Takıları bazen her gün değiştiririm, bazen de (ki çoğunlukla) sevdiğim ve hatırası olan kolyeyle küpelerimi hiç çıkarmam. Alyansım, eşimin ilk hediyesi olan yüzük, babamın adı olan kolye ve annemin hediyesi gümüş bileklik hep üstümdedir. Kara kedili küpelerimi seviyorum bir de, Obi-Yoda'yı kulağımda taşırım.

15. En sevdiğin makyaj malzemesi / bakım ürünü?
Bu ara pek sürmesem de renkli oje. Morlu, mavili. Dudak parlatıcısı ve narlı el kremim. (El kremini Şirince'den almıştım, teyze yerel demişti ama üretim yeri İstanbul'muş ya la) Bu son ikisi, soğuktan çatlayıp kanayan dudak ve eller nedeniyle hayati öneme sahip. Yaptığım makyaj göz kalemi-rimel ikilisinden ibaret, tembel bi insanım ben. Bir de onları çıkarma derdi var akşamları, höf.

16. En sevdiğin çizgi karakter?
Slyvester ve Garfield galiba. Kuş ve fare varsa, kediyi tutarım nedense ben. Hep ezerler çocuğu, yazık.

17. En sevdiğin anı?
Bir sürü var elbette ama, babamı kaybettikten sonra onunla olanlar daha çok yer etti kalbimde. Ona yazdığım her notu, mektubu, kartı saklaması beni çok etkilemişti. Bir de ben küçükken Fethiye'deki evimizin bahçesinde, kanadı kırılmış bir kuş bulmuştuk babamla. Ona günlerce baktık beraber, besledik, kanadını tedavi ettik; iyileşince de saldık. Onu hiç unutamam. Bir de sokaktan bulduğum minik bi tekiri annemden gizli odamda besliyordum. Sırrımı babamla paylaştım bir gün. Hayvana akşam yemeğindeki köfteleri vermiş ama su vermeyi akıl edememiştim. Babam sorunca da "Yöö" dediğimi hatırlıyorum. Sonra babam su verdi çocukcağıza, neredeyse bi kova içti. Kurumuş zavallıcık!

18. En sevdiğin özelliğin?
Hmm... Yanaklarım kızardı yahu :) Bunu benim cevaplamam ne kadar doğru bilmiyorum ama bizim beyin hep söylediği şeylerden kopya çekeyim: Sevdiğim insanlara hediyeler  (satın alınan değil, elde yapılan şeyler; onlara özel hazırladığım dergi ya da kitap gibi) vermeyi, küçük notlar/mektuplar yazarak onları mutlu etmeyi severim. Sakladıklarını ve değer verdiklerini söylediklerinde  sevinirim :)

19. En sevdiğin his?
Çok susamışken içilen suyun o ilk yudumu şahanedir. Bir de çok sıkışmışken tuvalet bulduğun o an, paha biçilmezdir. Valla bunlar geldi aklıma. Hiç romantik değil evet. Bunun dışında Yoda'nın ben uyurken göbeğime kıvrılmasını da sayabilirim. Sıcak sıcak, gur gur...

20. En sevdiğin canlı?
Kedi, daha doğrusu kedigiller. Her türlüsünün hastasıyım. Hemen ardından da köpek.

Oh bitti galiba, oldu mu ki :)

O halde hemen mimleyeyim, saadet zinciri büyüsün. Saçaklı, Cerenmus, Leylak Dalı, Ginger Joy, Hayallerim, Delorean ve Sen, Mino, Uyuşuk Hayalperest bi el verin :)


6 yorum:

  1. anacım ben yapınca kimi mimlicem acaba! insan kalmadı yahu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mimle kuzum yeniden kimi istersen, saadet zinciri başa dönsün :)

      Sil
  2. Canımcım, ben dün sobelendim Fermina tarafından, senin için de yazmış olayım, dünkü yazıma bak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacım görmemişim ya ben yazını, canın sağolsun :)

      Sil
  3. Zevkler azıcık benziyormuş gerçekten:) Bak benim sardunya aklıma gelmedi. Çok severim ben de kendilerini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ben de bazı soruları dünyanın en mühim mevzusuymuşçasına ciddiye almış olabilirim :)) Bak benim de Jetgiller aklıma gelmedi, izler ve öyle pratik bir ev hayal ederdim hep. Sardunya candır, çok da dirayetli yahu.

      Sil