16 Nisan 2014 Çarşamba

İstanbul'un 9 canlı kedileri

Photo: Mario Pucic

İstanbul sokak kedileriyle var; kentin mühim bir ferdi ve simgesi onlar. Çöp kovalarının/konteynırlarının pasaklı efendileri, hayatta kalmak için her gün bir sürü mücadele veren dört ayaklılar... Mesela Vicdan da onlardan birinin hikayesi. Galiba İstanbul en çok sokak kedisi olan şehirlerden.

Ama şehir de, sokaklar da onları seviyor ve elinden geldiğince sahip çıkmaya çalışıyor. Esnafıyla, halkıyla... Kafeteryaların koltuğuna gömülüp uyumalarına, sahaf vitrinine kurulmalarına, kasap ve berber paspaslarına tünemelerine, tentelerin üstüne kıvrılmalarına müsaade ediliyor. Bu güzel de bir şey bence. Balıkçılar göz hakkıdır deyip balıklardan paylarına düşenleri veriyor onlara. Kapısında yalanıp durdukları lokantalar da üç-beş gıda veriyor.

Su kapları, mama kapları bırakılıyor sokak köşelerine, yemek artıkları veriliyor... Biz mesela sürekli mama taşıyoruz arabada, ihtiyacı olanın önüne boşaltıyoruz. Eh, bazı vicdansızlar da çıkmıyor değil elbette ama, az olmalarını umuyoruz onların.

Ceyda Torun, İstanbul'daki sokak kedilerinin belgeselini 9 Canlı "İstanbul'un Kedileri" adıyla yazıyor  ve çekiyor. Belgeselin 2015'te vizyona girmesi bekleniyormuş. Buyrun aşağıdaki de teaser'ı...

Alırım patlamış mısırımı, Obi'yle Yoda'yı da, giderim izlemeye.

 
Nine Lives - Cats in Istanbul - TEASER from Charlie Wuppermann on Vimeo.

8 yorum:

  1. mısıra yancı lazım mı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz mı, bekleriz tabii. Mısır kovası dediğinin içine en az 2 pati, 3-4 el girmeli :)

      Sil
  2. Görüntülere ve şehire bir kez daha aşık oldum Yaşasın bir kedi annesi olmak! >^.^<

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul onlarla güzel ama :) Canın sıkkınken bi tane tüy yumağı ilaç gibi gelmez mi? Yaşasın pati-bıyık-kuyruk kardeşliği!

      Sil
  3. Çok harika bir paylaşım olmuş, güzel bir konu. Çok güzel bir proje gerçekten teaser çok hoşuma gitti ve takip etmeye başladım.

    Blogumun isminin kedi yumağı olmasının sebebi de buna yakındır. :)

    YanıtlaSil
  4. Ben de 2 kedi annesi İstanbullu olarak pek heyecanlandım, sabırsızlıkla bekliyorum. Facebook sayfalarında nefis fotoğraflar var. Ne güzel blog ismi :)

    YanıtlaSil
  5. enee! çok güzel ya görüntüler...
    merak ettim şimdi, çabuk bitirsinler! :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. böyle tentenede yakalanıp gıdısı sıkıştırılası bir sürü kedük var.
      çabuk bitirsinler, sen de mısırınla bastet hanım'ı alıp gelirsin :)

      Sil