20 Aralık 2014 Cumartesi

20'lik :)

Tam 20 gündür 'küçük' bir maruzatımız, tatlı bir meşguliyetimiz var hayatımızın ortasında... Cimcime Defnaaanım, sonunda dünyamıza teşrif etti. Bloga son yazıyı yazmamdan 1 gün sonra, 28 Kasım Cuma gecesi hastaneye koşturduk. Kız, önden suyu yollayıp "Ben geliyorum"un ilk işaretini çaktı. Aynı günün sabahı kontrole gitmiştim zaten, her şey de normal görünüyordu ama, kuzu biraz aceleciymiş. Gecesine yine hastanedeydik. Bu sefer doğum çantamızla.

Aceleci diyorum ama aslında beklemesi gerekenleri bekledi benim kızım. "Ben gelene kadar sabretsin" diyen ananesini (annem Perşembe akşamı geldi İzmir'den, radyoterapisi anca bitmişti; kız da ertesi akşam koşturdu bizi hastaneye), 4-5 gündür yurtdışında olan ve o cuma sabahı işbaşı yapan kadın doğum doktorumu... Daha n'apsın?

Eh, su geldi ama ertesi gün (cumartesi) öğleden sonra olduğu halde, sudan başka bir işaret (sancı, rahimde açılma) gelmeyince bütün bir gün suni sancı çektim. Serum askısını kendime kavalye edip doğumhane koridorlarında saatlerce yürüdüm, NST'ten kızımın kuş gibi atan kalbinin sesini dinledim ve 25 saat süren normal doğumun ardından, 30 Kasım'da geceyarısı minik kuzuyu kucağıma verdikleri o an, her şey uçup gitti. Çok acayip! O kadar sancı, saatlerce ıkınma, ağrı, kan kaybı... Bitti! Minicik bir şeyi koydular göğsüme. Mordan kırmızıya dönen rengini gördüm önce, miniminnacık kafasını fark ettim sonra. Saatlerdir o dışarı çıkmaya uğraşıyor, bense onu itmeye çalışıyordum. Yorgun düşmüştük. Onu gördüğüm ilk an ağlamışım, doğuma giren eşim anlattı. Farkında bile değildim. Ağlamasını duyduğum andan itibaren, ilk kontrolü ve temizliği bitse de kavuşsak diye sabırsızlıkla bekliyordum. İçimde hissedip ultrasondan kime benziyor tahminleri yaptığımız şey, kucağımdaydı işte. Avaz avaz ağlaması bitmiş, uyukluyordu.  



Ve aradan 20 gün geçti işte. 20 gündür gecemiz gündüzümüze karıştı, 7/24 sütçülüğe başladım, bazen yemek yemeye ya da duş almaya bile vakit bulamadım, uyusun diye telefondan saç kurutma makinesi sesi dinlettim (hakkaten işe yarıyor) ama... hepsine değer! Suratına baktıkça benim kızım olduğuna inanamıyorum, sanki birkaç gün bir arkadaşımın bebeğine bakıyordum. Minik süt vampirim benim, meme ucun yara olunca soğanı ikiye kesip memeye bağlayacaksın deseler gülerdim. Şimdi öyle şeylere gülmediğim gibi işe yaramalarına da şaşırmıyorum. Doğal yöntemlere saygım daha da arttı. Gülmeyin rica ederim. 

Bana "Normal doğuramazsın" diyen müdürüme "Size inat çatır çatır doğuracağım" demiştim. Ona inattan ziyade, doğalı bu olduğu ve kızımı bir an önce emzirmek istediğim için normal doğumu istedim. Çatım dar mı geniş mi, o muayene bile olmamıştı daha. Zordu, acılıydı ama nedense normal doğum denince aklıma düşen, ahırda (yoksa tarlada mıydı) korkunç sesler çıkarıp deli çığlıklar atarak doğum yapan Türkan Şoray filmindeki kadar da fena değildi yani.




Ve şimdi mimikleri saniye saniye değişen, süt emerken suratı şekilden şekile giren (o anları sadece ben görüyorum diye üzülüyorum bazen), karnı acıktı mı etinden et koparılmış gibi çığıran, memeyi bulamayınca sinirlenip memeye kafa atan, hıçkıran, hapşıran, pırtlayan ve altını dolduran mis kokulu tontik bir minnak kızım var. İyi ki gelmiş. O dünyaya ve bize, biz de ona alışmaya çalışıyoruz. Bir yerde okudum, bu ilk zamanlarda annesinin ayrı bir varlık olduğunu algılamıyormuş zaten, aynıyız sanıyormuş; pek güldüm. 

Oğlanların pabucu biraz dama atılır gibi oldu ama olacak o kadar. Kızın önce sesiyle, sonra hastane battaniyesindeki kokusuyla tanıdılar zaten. Sallanan pusetteyken de çevresinde bir iki tur döndüler. Yakında iyice kaynaşırlar. Bence iyi geçinecekler. 

Unuttular bizi  la
Beni üzen tek şey, keşke babam da Defne'yi görebilseydi... Öpüp koklasaydı, o hep istediği kız torun geldi ama zamanlama olmadı. Babam çok erken gitti hayatımızdan ve bu dünyadan. Dostum Z "Baban Defne'ye ömür verdi, emin ol görüyordur" dedi. Bilmiyorum, belki de. İkisi, babam ve Defne, birbirini severdi bence. Bir şekilde aralarında bir bağ olduğunu düşünmeden edemiyorum. Belki bazı huyları ya da bir mimiği, hali, tavrı babama; hiç tanımadığı dedesine benzeyecek. Babam sağ olsaydı kesin biraz büyüdüğünde Defne bitkisinin Latince adını söyler, Daphne'nin mitolojik öyküsünü anlatırdı ona. Ama olmadı. Minik kuzum, deden seni izliyor bir yerlerden...

Bugün yarı kırkı olan minnağı ilk kez sokağa çıkardım. Fırından ekmek, çiçekçi abladan kokina alıp küçük bir mahalle turu attık. Çingene abla "Ay nazar değmesin, bizim  oralarda lohusa da bebesi de karanlığa kalmasın kırkı çıkmadan derler" dedi ve dualarla yolladı bizi. Söz dinledim ben de, döndüm eve.



Kuzu bu kadar yazabilecek kadar oturmama müsaade ettiği için kendisini öpmeye ve beslemeye gidiyorum şimdi. Arkadaşıma takılırken dediğim gibi (söyleme esnasında göğüs yumruklanacak yalnız) anayım ben ana :)

Görüşmek üzere! 

22 yorum:

  1. Anaların elini öperim.
    Sizi ayrıyetten öperim, doyamam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annelik acayip ama çok güzel bir şeymiş. Ah analar... 'Minik insan' ve ben de öperiz sizi efenim.

      Sil
  2. Yerim onun tontik ayaklarını, maşallah...
    Kuzenim doktor ve 4 aylık kızının uyuması için yanına kurutma makinesini açıp gelirdi. Çocuk doktoru önermiş, anne karnındaki seslere benziyormuş, bilimsel bir açıklaması var yani :)
    Ana-kız birlikte büyüyün, sağlıkla, dört gözle. Ömrü uzun, bahtı güzel, sevdikleri yanında olsun. (Bir an kendimi falcı kadınlara benzettim, hahaha)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol teyzesi, acık büyüsün; getireceğim el öptürmeye :) Evet, çok acayip sesler işe yarıyor uyutmada. Bir arkadaşım oğlanı aspiratörle, kızı elektrikli süpürgeyle büyüttüm demişti :) Apple Store'dan bir program indirdim; saç kurutma makinesi, kalp, araba, elektrik süpürgesi... hepsinin sesi var, adamlar yapmış :) Teknoloji candır!

      Güzel dileklerin için çok teşekkür ederim falcı teyzesi; siz de kitap aralarında cimcimeyi anımsayıp gülümsersiniz umarım :)

      Sil
  3. Maşallah, küçük mucizenizle bir ömür mutluluklar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, sağolun. Belki dışarıdan abartılı gibi gelebilir ama her saniye sizi hem endişelendiren, hem de şaşırtıp mutlu eden bir mucizeymiş bebek...

      Sil
    2. Yaaa sip sip agladim okurken, mutlulugun icimi acti, bir omur saglikli guzel bir evlat olsun sizlere, opme kokla benim icin, tekrar gecmisler olsun, gozun aydin :)

      Sil
    3. Ooy kıyamam, üzgünüm seni ağlattığım için ya... Mutluluk gözyaşıysa mesele yok :) Çok teşekkür ederim güzel dileklerin için. Koklarım elbet, sağolasın kuzum. Gel, bekleriz her zaman :)

      Sil
  4. Oyyy kuzuuu, güle güle büyütün, güzel günlerini görün! Sağlıkla, neşeyle gelsin hep! Tebrikler ve mutluluklar! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Ceren kuzum, teşekkür ederim :) Amin inşallah, güzel dileklerin mutlu etti. Sen de Maya kuzusunu öp benim için :*

      Sil
  5. Güle güle büyütün, sağlıklı, uzun ömürlü olsun. Heyecanın satırlardan taşıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin, çok teşekkürler sevgili Kitapsız Kedi :) Taşıyor di mi, ne güzel tabirmiş bu satırlardan heyecan taşması; hoşuma gitti ;) Anlatması zor, acayip bir hismiş ama bu!

      Sil
  6. selam , hoşgelmiş prenses ah ne güzel bir haber . bende daha teyze olalı 2 hafta oldu ve ablamda suni sancı ile doğum yaptı bilirim o halleri o acıyı o bağırışları , tebrik ediyorum gerçekten normal doğumun ayrı bir zorluğu var .
    allah sizi nazarlardan korusun . çok ama çok mutlu oldum . bu arada mail attım:)
    sağlıcakla kalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Nesrin, ben de seni ve ablanı tebrik ederim :) Teyze anne yarısı derler, sağlıkla ve mutlulukla büyüsün yeğenin. Kız mı erkek mi?

      Oy evet, zor oldu ama kızım sağlıkla geldi ya, önemli olan o. Çok teşekkürler güzel dileklerin için, amman yeğenine de nazar değmesin, güzel bir ömrü olsun.

      Cevap yazdım mailine, çok naziksin; sağol...

      Sil
  7. Güzel anne tatlı anne... :) maaşallah o güzel karelere...hep güzelliklerini görün eşinle inşallah.
    sütün ve neşen bol olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oy sağol Aslıcım, çok naziksin. Güzel ve tatlı kısmını bilemem de, yorgun ve uykusuz anne diyebiliriz sanırım :) Teşekkürler güzel dileklerin için, amin inşallah. Sen bu kısımları atlattın, tüyolarını bekliyorum :) Benim sütüm, onun uykusu bol gazı az olsun inşallah, ahaha :)

      Sil
  8. hep mutlu olun...

    sevgilerimle
    mine

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Mine Hanım, hepimiz hep mutlu olalım inşallah!

      Sil
  9. Sizi 20'lik çıtırlar sizi. O pamuk ayakları yemek istiyorum ben:) iyi ki doğurdun bu güzelliği. Pamuk bir prenses ve pamuk kedişlerle mutlu bir yaşama başladınız, sanki silbaştan yapmış gibi hayatı ne mutlu size. Defne en sevdiğim isimlerdendir, kuzenimin kızının adı da defne. Hep bana huzurlu mutlu şeyleri çağrıştırmıştır, bir de gülümsemeye görsün defne kızların yüzleri, hayat o zaman daha da anlamlanıyor sanki.
    Normal doğurdun valla helal olsun sana, gönülden tebrik ediyorum. Ben bu doğum ve çocuk mevzusundan epeyce tırsıyorum itiraf edeyim hemen şurda yeri gelmişken. Belki doğurunca çok pişman olacağım bu kadar beklediğime bilmiyorum ama korkuyorum. Annem de beni nasıl doğurduğunu anlatmıştı ufacık tefecik içi dolu turşucuk gibi 1 kiloluk bir bebecikmişim. Dünyaya gelen büyüyor derler ya valla öyle işte. Sağlıkla neşeyle, güzel anılarla büyüsün defnecik, birlikte büyüyün, hayatı birlikte yeniden keşfedin. Pisicikler bir parça pabuçları dama atılmış psikolojisindedirler tabi ama defneyi çok sevdiklerine eminim.
    Bizi habersiz bırakma. Öperim koklarım çok çok.
    Sevgiyle kalın, annelik yolculuğunda sana bolca kolaylık diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın Tuğbacım, çok teşekkürler. Kız feleğimi şaşırttı, anca cevap yazabiliyorum... Ben de öyle diyorum, iyi ki doğurdum diye. Ama bazen de geceleri uyumadığında o minnak kafasını hıt hıt ısırmak istesem de kıyamıyorum tabii :) Defne ismi benim de çok hoşuma giderdi, defne severim, defneli sabun severim... Bir de doğada yeşeren, yeşil kalan bir şey olmasını istedik. Gülümseyip bir de dillenince, dediğin gibi daha bir güzel olacak. Bir arkadaşım da aynı şeyi dedi, hatar daha anlamlı hale geliyormuş hakkaten. Çocuk sahibi olmak senin kararın ona bir şey diyemem ama normal doğumdan korkma. Hamile yogası, nefes egzersizi filan hakkaten işe yarıyor; ben çok faydasını gördün. Bana sezaryen daha ürkütücü geliyordu açıkçası. Bildiğin ameliyat. Çok teşekkürler güzel dileklerin için. Biz de öpüyoruz. Güzel kedini sev bizim için de gıdısından :) Sevgiler süt-gaz diyarından!

      Sil
  10. Gecmis olsun ve hosgelmis. Anali babali buyusun insallah.

    YanıtlaSil