30 Aralık 2014 Salı

Defne'ye ilk mektup

Canım kuzum Defne, bugün tam 1 ay oldu sen hayatımıza katılalı. Sana ilk mektubumu da anca şimdi yazabiliyorum, bundan sonra daha sık yazmaya çalışırım. Söz. Sen büyüdüğünde hala blog diye bir şey kalır mı bilmem ama olsun... Demode bulursun belki de. Göz kırparak blog yazılır, hapşırıkla müzik indirilir belki sizin zamanınızda.

Hoş geldin dünyamıza, ailemize, hayatımıza Defne'cim... Umarım seversin burayı. Sevmen için birçok neden var; bazıları tam önünde duruyor olacak, bazılarını da çabalayıp sen bulacaksın. Mesela baban ve benim gibi doğayı seveceksin bence. Karadeniz yaylalarına çıktığında sislerin arasındaki dağlar, bulutların arasından sıyrılıp çıkıveren güneş, yağmur sonrası beliren gökkuşağı, babanla gittiğimiz kamplardaki o manzaralar... İnan hepsi görmeye değer, "İyi ki yaşıyorum be!" dedirten şeyler. Göl kenarında durup da baktığında göreceğin o her tondaki yeşille mavi içini açacak. Karlı bir mevsimde Kars'a gideceğiz mesela, uçsuz bucaksız pamuk beyazlığı göreceksin; peynir müzesi peşinde adını bilmediğimiz köylere bile gideriz belki seninle de, kim bilir...



"Deniz" var bak sonra, annenin içinden hiç çıkmayacak kadar çok sevdiği o koskoca masmavi su birikintisi... Ege'ye gideceğiz beraber, anneanneni İzmir'de ziyaret edip Çeşme, Urla, Seferihisar gezeceğiz. Ege'nin o güzelim pazarlarında dolanacağız sonra; hiç bilmediğin bir sürü sebze görüp ananenin pişireceği nefis ot yemeklerinin tadına bakacaksın. Radika, turpotu, cibez... Doğayı tanıman önemli. Çileğin ağaçta yetişmediğini, ayçekirdeğinin aslının günebakan olduğunu bil, dalından meyve yemenin tadına var isterim.

"Hayvanlar" var bak, saf ve sevgi  dolu; onlarla iç içe büyüyeceksin. Karşılıksız sever onlar bilir misin? Hem sokakta, hem evde birlikte yaşadığımız, bu dünyada komşuluk ettiğimiz canlar, kıymetli hepsi. 4.5 yıldır bizimle yaşayan Obi ve Yoda var mesela, karapati abilerin. Onlar seni çok merak ediyor, eminim iyi anlaşacaksınız. Sen içerideyken varlığını hissedip heyecanlanıyorlardı, şimdi sesin ve kokunla seni tanımaya çalışıyorlar. Tırmalamayan, ısırmayan sakin kediler onlar. Sen de onları sevecek, kuyruklarını çekmeyecek, canlarını yakmayacaksın bir tanem. Sokaktakiler var sonra; kuşlar, kediler, köpekler... onlara beraber yemek, su vereceğiz. Onların da "canlı" olduğunu, yaşamaya bizim kadar hakları olduğunu öğreneceksin zamanla. 

Vicdanlı ol, kalbinin sesine kulak ver hep... Umudun hep içindw bir yerlerde olsun, içini karartma. Haksızlıklara duyarsız kalma; ezme sakın, ezilme de. Hakkını savun...

Neşeli bir insan olmanı dilerim. Gülümsemen, kahkahan eksik olmasın. Espriyle bakabil birçok şeye, bu hafifletir hayatın ağırlığını. Somurtkanlıkla çekilmez inan. Bil ki kimse pıtpıtlamasa bile sırtını, omzunda ağlayacağın kimse olmadığını da düşünsen, babanla ben buradayız. Sevincinde ve üzüntünde, başarında ve kaybında... Her zaman.




Ağaçlar ve çiçekler var sonra, doğada binbir çeşidini göreceğin. İstanbul'un güzelim çiçekleri mesela. Boğaz'da erguvanları göstereceğiz sana, adının kaynağı defne ağacının yapraklarını koklayacaksın... Baharda binbir renge bürünecek her taraf, için açılacak. Saksıda yetiştireceğin minicik bir bitkinin mucizesine, elinle beslediğin bir hayvanın minnetine tanık olacaksın. Bazıları hoyrat davransa da çiçeklere, ağaçlara,  hayvanlara; sen yapmayacaksın öyle...

Hayatı anlamlandıran, çekilir kılan "arkadaşlar" ve "dostlar" var bak bir de... Senin seçtiğin insanlar olacak onlar, iyisini seçtiğinde iyi gününde, kötü gününde yanında olacaklar. Derdini, mutluluğunu paylaşacaklar. Anlayacaklar seni. Bazen bize anlatmadığın bazı şeyleri onlara anlatacaksın, bu kadar yakın olmanıza şaşıracaksın bazen. Güvenmeyi, paylaşmayı öğreneceksin onlarla. "İyi ki varsınız" diyeceksin. Adı üstünde arkadaş, sırtını yaslayacağın; arkanı dönecek kadar güveneceğin insanlar olacak onlar... İyi seç onları, hep hayatında ve yanında olsunlar.

E bir de "aşk" var, onu anlamak için zaman var daha. Ama yaşadığında anlayacaksın nasılsa. Kafan karışacak, karnında kelebekler uçuşacak, sarsılacaksın, acı çekeceksin ama yine de hoşuna gidecek bu his. Umarım mutlu sonla bitenini yaşarsın, birini keşfetmek çok eğlenceli inan. Babanla benim hikayemi anlatacağız sonra. "Nee, 7 yıl mı?!" diye şaşıracaksın beklememize, ama umarım sen de bizim gibi mutlu olursun.



Geceleri uyandığında seni pışpışlayan kısa saçlı kadın var ya, bak o senin anneannen. Neler atlattı bir bilsen... Seni o kadar çok seviyor ki, ilaç gibi geldin ona. Dünyaya gelirken bile onu bekledin sen. O gelmeden gelmedin yanımıza. Seni "kurabiyem" diye seviyor, öpmelere doyamıyor. Dayın da öyle, seni görmek için her hafta sonu onca yol tepiyor. Kucağında sen olunca nasıl gülüyor yüzü bir bilsen... Deden var bir de. Ama o sana, sen ona yetişemediniz ne yazık ki. Erken gitti hayatımızdan ve bu dünyadan. Keşke tanışabilseydiniz... İçimi acıtan tek şey bu kuzum. Keşke kesişseydi yollarınız, keşke onun da hayatında olsaydın. Anlatacağım sana dedenin nasıl biri olduğunu, fotoğraflarını göstereceğim; bence seveceksin onu. Hayatta olsaydı o seni çok severdi; doğayı, ağaçları, hayvanları, çocukluk anılarını anlatırdı sana. Komik hikayeleriyle güldürürdü seni de. Yazmayı ve okumayı ben onun sayesinde sevdim. Fotoğraf çekmeyi de. Işıklarla olsun...

Büyüdüğünde, sen de bir şeyler üretmenin, çalışmanın, başarılı olmanın, okuyup yazmanın, eğlenmenin, hayatın ve yaşamanın tadına varacaksın. Amacın olacak, hayallerin... Ama önce iyi bir insan ol. Adil, vicdanlı... olur mu? Sonra? 

Sonra seni bambaşka yerlere götürecek bir sürü güzel kitap okuyacak, eğlendirip yerinden hoplatacak şahane konserlere, merakla gezeceğin nefis sergilere gideceksin. Seni bambaşka dünyalara götürecek nefes kesici filmler izleyecek, leziz sofralarda dostlarınla olacak, güzel müzikler dinleyeceksin. Güzel bir kahvaltının mutlulukla ilgisi olduğunu keşfedeceksin. 

Evdeki arşivlerle fark edeceksin önce "edebiyat" ve "müzik" denen şeyi. Biz her ne kadar yol göstersek de, çevrende görüp kulağına/gözüne takılanlarla başlasan da, kendi zevkine göre seçeceksin bir süre sonra. Şekillenecek zevkin yavaş yavaş. Dinleyecek, okuyacak, izleyecek o kadar çok şey var ki! Bak müzik ve sinema konusunda babana güvenebilirsin, ben de kitaplar konusunda elimden geleni yaparım. Kitaplıklarımız, müzik ve film arşivlerimiz emrine amade. Dilediğince karıştır... Merak iyidir. 




Gezeceksin bol bol. Değişik kentleri, ülkeleri keşfedeceksin. Alıp başını gitmek iyidir. Hafifletir. Farklı kültürlerle insanlar tanıyacaksın. Tanıdıkça hoşgörün artacak, ufkun genişleyecek. Farklılıklara saygı duyacaksın yadırgamadan. Siyah ya da beyazdan ibaret değil hayat, yelpaze o kadar geniş ki. Kendine güvenecek, kendini, seveceksin. Her ne kadar "kızım", "bizim mi bu minik şey" desek de, sen ne bana ne babana aitsin. Kimseye ait değilsin. Özgür, özgüvenli ve mutlu bir kız olacaksın umarım ileride. Seni mutlu edecek ne varsa, elde etmen için destek olmaya çalışacağız  biz. Sonra zaten kendi ayaklarının üstünde duracaksın. 



Hayatta acılar, üzüntüler, kayıplar, başarısızlıklar, hayalkırıklıkları da var elbette. Onlara da alışacak, her biriyle kendince baş etmeye çalışacaksın. Elimizden geldiğince yanında olacağız biz. Güçlü olman, ayakta durabilmen için çabalayacağız. Dostların ve arkadaşlarınla yükünü hafifletmeye uğraşacağız. Yeter ki paylaş bizimle, saklama; saklanma...

"Biz yapamadık sen yap" anlamında yazmıyorum bunları, keşfet istiyorum sadece. Dünyayı, hayatı... Roma'ya git mesela, o güzelim heykellerle meydanları gör. Floransa'yı hele mutlaka gez. Venüs tablosunu incele dikkatle, köprüdeki sokak çalgıcılarını dinle, Berlin'deki duvar kalıntılarını gör, sakura ağaçlarının yağmurunu izle Japonya'da.



Bunları sana yazdım, çünkü daha 1 aydır olduğun bu dünyayı ve yaşamayı sev istedim. Bu ülkede bazen çekilmez hala gelse de yaşamak, sen kendin için yaşamaya dair güzel sebepler bul/yarat istedim. Hayatta olmak bir şans, değerli. Bizim hayatımıza geldiğin için biz çok mutluyuz; umarız sen de mutlu olursun. Seni çok seviyoruz, hayatın tadını doyasıya çıkar minik bebeğim. Tüm iyi dileklerimiz seninle...




Bak, yarın yeni bir yıl geliyor. 2015'e seninle merhaba diyoruz. En anlamlı hediyesi sensin bu yılın. Dilerim senin ve bu satırları okuyan okumayan tüm sevdiklerimiz için sağlıklı, keyifli, umut dolu; mutlu, barış dolu ve neşeli birçok yıl vardır önümüzde. Güzel şeyler olsun artık...

Sevgiler

Annen


Not: Herkes için şahane bir yıl olsun :)

17 yorum:

  1. Minik kızınla mutlu bir yıl diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Ben de sevdiklerinle mutlu ve güzel yıllar geçirmeni diliyorum. 2015 hepimize iyi gelsin!

      Sil
  2. sevgili Aylağın Günlüğü,
    Senin bu dileklerinle yetiştireceğin bir çocuk yeni bir artı, güzellik getirecek dünyamıza. İyi ki senin ki vicdanlı, merhametli ve aydınlık fikirli bir annesi var Defne nin. Allah sizi bbirbirinize bağışlasın, birlikte sağlık ve mutlulukla geçireceğiniz uzun yıllar bahşetsin önünüze.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Adsız (keşke adını da bilseydim);

      Bunlar dileklerim, umarım bu şekilde, iyi ve güzel bir insan olarak yetiştirebiliriz kızımızı. Herkes böyle iyi şeyler diliyordur çocuğu için eminim, önemli olan getçekleştirebilmek. Kızım için gerçekten içimden bunlar geçiyor.

      Bizim dünyamıza iyi geldi Defne, umarım dünyaya da mutluluk verir varlığıyla. Kendi mutlu olsun, mutlu etsin en başta.

      Çok teşekkür ederim yazdığın güzel şeyler için, utandım :) Vicdanlı, merhametli, aydınlık fikirli olmaya çalışmak Defne'nin de gayesi olur umarım. Amin, uzun yıllar geçirelim birlikte; benim de dileğim bu.

      Çok sağol şahane dileklerin için; ben de sana ve sevdiklerine sağlıklı, mutlu ve güzel yıllar diliyorum. 2015 iyilikle, güzellikle gelsin!

      Sil
  3. Defnoş'a, annesine, babasına, anneannesine, dayısına ve tüm sevdiklerine mutlu bir yıl olsun, tabii bizlere de. Hepimize her şeyden önce sağlık, ülkeye her şeyden önce huzur versin 2015...
    Not: Mektup şahaneydi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Leylak Dalı; sen ve sevdiklerin için de mutlu, sağlıklı ve huzurlu bir yıl olsun. Ülkemize barış, bizlere sabır ve sağduyu, başımızdakilere akıl fikir ve vicdan versin.

      Not: Senin bunu yazman, ne büyük mutluluk...

      Sil
  4. Ah ne kadar güzel bir mektup olmuş bu öyle . her şey gönlünüzce olsun canım benim . İlk önce sağlık , huzur sonrada ne istiyorsanız o olsun :)
    öpüyorum sizi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım, o kadar çok şey geçiyor ki içimden onunla ilgili... Dilerim gerçekleştirebiliriz, mutlu bir insan olur. Hepimizin diledikleri olsun, size de mutlu yıllar! Öpüyorum ben de, Arel'e ve ablana da sevgiler :)

      Sil
    2. teşekkür ediyorum , iletiyorum onlara da :)

      Sil
  5. İnsanı böyle duygulu harika şeyler yazıp da ofiste deli gibi ağlatmak olmuyor ama yaniiiiii:):) Valla şiştim ağlamaktan. Nasıl da güzel yazmışsın nasıl da içten sıcacık. Defneyi bu yazıyı okurken hayal ettim biliyor musun, ne kadar kıymetli bir yazı. Bu mutlu harika hayatında yaşayacağı tüm güzellikler ona hep bu yazıdaki muhteşem sevgiyi hatırlatsın, mutlu bir çocuk mutlu bir genç ve mutlu bir yetişkin olsun, anlamını bilsin yaşamanın, kıymetini bilsin nefes almanın ve gözyaşlarının. Hep ellerinizi sıkı sıkı tutsun, hakikatli, vicdanlı, güler yüzlü bir birey olsun. Tüm dilekleri gerçek olsun, iyi ki varım iyi ki yaşıyorum, iyi ki seviyor ve seviliyorum desin. Ona da söyle bak taaa km'lerce uzakta bile onu görmeden seven bir çılgın teyzesi var:)
    Öpüyorum pamuk yanaklardan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oy kıyamam yav, kusura bakma ağlattığım için :) Ben de anne olunca iyice hisli bir şey oldum, ağlıyorum böyle şeylere sürekli. Bazen sadece Defne'nin uyurken yüzüne bakınca bile...

      Çok teşekkür ederim şahane dileklerin için. Dilerim hepsi gerçek olur. İyi ve sevgi dolu bir insan olur umarım. Umarım Defne de okuduğunda mutlu olur, içi ısınır. Elimi hiç bırakmasın istiyorum, sadece süt emerken değil hep tutsun :) Zamansızlıktan pek sık yazamıyorum bloga, instagram daha çabuk geldiğinden; orada günlük tutmaya çalışıyorum.

      Çılgın teyzesini öpüyoruz biz de, sevgilerimizi yolluyoruz ona :)

      Sil
  6. Ne içten, ne güzel bir mektup bu böyle. Defne ne şanslı, siz de tabi ki!
    2015 miniş bebeğinizle sağlıklı ve neşe dolu geçer umarım. :)
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) Dilerim şansı hep bol olur Defne'nin. Bizim ona öğrettiğimiz kadar o da bize öğretiyor. 2015 size ve sevdiklerinize de neşe, sağlık ve mutluluk getirir umarım. Bu arada mahlasınız mutlu keçi, her seferinde gülümsetiyor :)
      Sevgiler...

      Sil
  7. O kadar yoğun günler yaşıyorum ki... nihayet okuyabildim ..
    çok tatlısın...çok tatlı..
    hep mutlu olun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amanın, umarım iyi şeylerin yoğunluğudur. Sakinleyince gelsene çay içmeye :) Oy, o senin tatlılığın, öperim oğluşu. Siz de mutlu olun, hepimiz mutlu olalım!

      Sil
  8. Merhaba,

    Arada aklıma gelir bu yazdıklarınız ve tekrar tekrar okurum, insanın dünyaya bakış açısını renklendiriyorsunuz, kızınız Defne sağlıklı ve mutlu büyüyordur umarım. Uzun zamandır yazamıyorsunuz sanırım ama yazılarınızdan bizi mahrum bırakmayın lüften :)

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Bir şeyleri renklendirebildiğimi düşünmek bile mutlu etti. Defne sanırım mutlu bir çocuk, sağlıklı olması/kalması için de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Mahrum bırakmak mı, aman estağfurullah :)

      Sil