13 Şubat 2013 Çarşamba

Hachiko

Hayvanların insanlara bağlılığıyla ilgili hikayeler beni her seferinde duygulandırıyor. Pek sevdiğim, gerçek bir olaydan esinlenilen "Kızıl Köpek" filmi de böyle bir hikaye anlatır.

Avustralya'da bir maden kasabasında geçen hikayede, sahibine düşkünlüğüyle kahraman olup da heykeli dikilmiş bir köpekten söz edilir. Normalde kimseye yüz vermezken sahibine tutkun, o öldükten sonra günler haftalarca sahibini bekleyen, her yerde onu arayıp en sonunda mezarını bulan, tüm kasabanın sevgilisi olmuş bir köpekten...

 

Alttaki de, heykeli dikilen başka bir köpeğin duygulu öyküsü. Bu sefer ülke, Japonya.

1924 yılında Tokyo Üniversitesi’nde görev yapan Japon profesör Hidesabura Ueno, kendine tren istasyonunda bulduğu küçük bir köpek yavrusu edindi. Profesör Ueno köpeğine, Japoncada “sekiz tane” anlamına gelen Hachiko adını koydu.

Safkan Akita cinsi beyaz bir erkek olan Hachiko, her sabah üniversiteye gitmek için evden metroya yürüyen sahibine eşlik etti. Metronun dış kapısına kadar getirdiği sahibini uğurladıktan sonra da eve döndü. Çok geçmeden bir akşam üniversite dönüşünde metronun çıkışında Hachiko’yu kendisini beklerken gördü profesör ve çok şaşırdı. Bu akıllı köpek sahibinin eve dönüş saatlerini hesaplayarak ve aynı yolu kullanacağını düşünerek metronun önüne gitmişti.

Ondan sonraki bir yıl boyunca her sabah sahibini metroya kadar götürdü, her akşam iş çıkışında da metronun önünde karşıladı. Saatini hiç şaşırmadı.

Ama bir akşam profesör metrodan çıkmadı. Hachiko gözleri metronun kapısında, gece boyunca bekledi.

Bir sonraki akşam profesör yine yoktu. Üçüncü akşam metrodan yine çıkmadı.

Çünkü profesör üniversitede kalp krizi geçirip ölmüştü.

Hachiko her akşam sahibim metrodan çıkar diye inatla bekledi. Haftalar, aylar, yıllar boyunca her akşam Tokyo metrosunun  Shibuya İstasyonu'nun kapısına gitti. Tam 10 yıl boyunca.

Hachiko 12 yaşındayken metronun kapısında öldü.

Bugün Tokyo’ya gidenlerin Shibuya İstasyonu'nun kapısında karşılaştığı köpek heykeli Hachiko’dur.

Japonlar, sadakat ve insan hayvan ilişkisinin sembolü olarak ölümünden hemen sonra 10 yıl boyunca sahibini beklediği yere Hachiko’nun heykelini diktiler.


Filmi de varmış
 
 
Yazı için kaynak

4 yorum:

  1. Red Dog film musikilerini bulmak lazim bi yerlerden..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu konuda güvendiğim birisi var aslında :)

      Sil
  2. şunu http://www.youtube.com/watch?v=hq0-i8GQbgw izlediydim ben de dün :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa, bu da güzelmiş :) bu arada brave'i izledim yine ve yine aynı şeyi düşündüm: aynı sen :)

      Sil