17 Eylül 2013 Salı

Folon



"Geçmişte kimse sana sormadı 
Geçmişte kimse bana sormadı 
Geçmişte böyle yürürdü işler 
Geçmişte ne olursa olsun 
Geçmişte kimse bilmek istemezdi 
Hayatı geçirmek için dilekleri olan insanlar 
Kendileri hakkında düşünebilen insanlar 
Aç kalmış insanlar 
Geçmişte, ne olursa olsun hakkında konuşamazdın bile. 
Bugün (sistem içinde etkin anlamda) yer almayı düşünebiliyorsun
Bugün yer almayı düşünebiliyorum 
Bugün hepimiz yer almayı düşünüyoruz. 
Bugün insanlar bilmeyi istiyor. 
Geçmişte insanlar bilmek istemezdi."

Malili müzsiyen Salif Keita, Moffou şarkısında "Mutluluk yarına ait değil. O bir varsayım değil. Mutluluk burada ve şimdi başlar" demiş. Şarkılarında Afrikalılara içinde bulundukları olumsuz koşullar nedeniyle kendilerine acımamalarını, bunun yerine uyanıp varoluşlarının pozitif yanlarını açığa çıkarmalarını söylüyormuş hep. Babası albino olduğu için onu reddetmiş, o ise kurduğu "SOS Albino" organizasyonuyla albinolara destek vermeyi seçmiş.

Müziğinin bana hissettirdiği ilk şey, umut oldu. Her zorluğa rağmen iyimserliğini kaybetmeyen o güçlü insanlardan Keita da.


 

"Bilirsiniz, Tanrı tüm nimetlerini bir kişiye vermez. Bana da pigmentasyon vermedi ve iyi bir görüş... Fakat bana da ufak bir şeyler verdi. Yamore gibi... Yamore sihirsel bir biçimde geldi. Sadece öyle... Gitarımı elime aldım ve melodiyi çalmaya başladım. O melodiyi üç gündür arıyordum. Ah! Mutluydum. O aradığım şeydi..."

2 yorum:

  1. Arkadaşıma bu sayfanın linkini gönderdim o da hayran olmuş mu adamın bütün albümünü bana dinletti.Ama çok güzel gerçekten:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adamın ilginç bir hayat hikayesi var, albino bir siyahi... Her türlü dışlanmaya maruz kalsa da müzikle direnmiş ve bu daha da güçlendirmiş onu.

      Diğer şarkılarını da dinledim, ne dediğini anlamasam da müziği hoşuma gitti... Ananemin sevdiği yemekler için dediği gibi "İçime iyi geldi" :)

      Sil