26 Ocak 2016 Salı

Yaş 70, yolun yarısı rakısı

26 Ocak. Babamın doğum günü. Eğer yaşasaydı  tam 70 yaşına basacaktı bugün. Düşündüm de insan ailesindekilerin, özellikle de daha kendisi bu dünyada yokken hayatta olan anne babasının hep orada, yanıbaşında olacağını zannediyor. 

Ama öyle değil işte. Pat diye gidiveriyor insanlar. Bir akşam telefonda konuşmuşken, ertesi gün bir bakıyorsun yok. Gitmiş. Aman şöyle gençmiş, böyle sağlıklıymış, her yere yürürmüş... Hepsi boş. Yapacağın çok şey kalsa da, hepsini bitirsen de ömür bitince gerisi tırı vırı.

Babam yaşasaydı 70 yaşında olacaktı bugün dedim ya, yaşasaydı "Yaş 70, yolun yarısı eder" esprisi de yapardı bugün kesin. "Kala kala 30-40 yılım kaldı şurda yaşayacak" derdi peşinden. Belki karşılıklı bi duble rakı yuvarlardık 70. yaşının, yolun yarısının şerefine. Hafiften çakırkeyf olurdu babam, yanakları kızarıp gülerdi, belki Defne'nin yanağından bir makas alırdı. Olmadı.


Babama dair içimi acıtan bir sürü şeyden biri de, onunla istediğim gibi rakı içememiş olmak. Şöyle karşılıklı, keyifle... Ne kötü. Bugün öğlen yağan kara, taksi bulur muyuz, yolda kalır mıyız'a bakmadan Beylerbeyi'ne gittim bir arkadaşımla. Ne diyor şurada Nejat İşler, "Babanı özler gidersin". Babamın doğum günü bugündü, illa bugün gidesim vardı. Özledim, gittim.

Öğle vakti bizden başka kimsenin olmadığı İnciraltı Meyhanesi'nde inceden bir müzik, beyaz  peynir, lakerda, patlıcan ezme, bi duble rakı. Yanında bol muhabbet, acık gözyaşı... 

İyi ki doğmuşsun be babam, 70. yaşının şerefine içtim bugün sensiz. 

Karlı ve buz gibi havada, küçük bir meyhanede, ucundan da olsa Boğaz'ı gören bir pencerenin kenarında öğle rakısı, elimden sadece bu geldi. Gördün mü bilmem, ama oradaydın gibi hissettim.

4 yorum:

  1. Yarın da benim babamın doğumgünü. Yaşasaydı 89 yaşında olacaktı.

    YanıtlaSil
  2. O zaman bugün bi kadeh de ona...

    YanıtlaSil
  3. Yaşamının şerefine..
    Ne şanslısınız doğum günlerini biliyorsunuz, benim ananemin "yapraklar dökülürken" doğmuş olması, son 2 yılda ne zaman yapraklar dökülse onu anmam, "keşke bir doğum günü biçiverseydik ona, bir gün kutlayıverseydik" demem.. Bak şimdi..
    Çok haklısın, birden gidiveriyorlar, tüm o yağmura sağnaklara karşı dalda tutunan bir yaprağın ufacık bir güz rüzgarıyla kopup birden uçuvermesi gibi.. Huzur içinde uyusunlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onları andığımız sürece var olduklaırnı düşünürsek, aklına her düştüğü gün doğum günü olsun anneannenin. Ya da her onun sevdiği çiçeği aldığında, onun sevdiği yemeği pişirdiğinde... olmaz mı?
      Neredeler bilmiyorum, dilerim hepsi huzurludurlar.

      Sil