18 Mart 2013 Pazartesi

Binti Jua

Şaşırtıcı bir haberi paylaşmak istedim bugün. Nedense hayvanların sadece filmlerde böyle şeyler yapabileceğine inanırız.

Mevzu epeyce eskiymiş ama ben yeni haberdar oldum. Eh, geç olsun güç olmasın... Haberin sempatik kısmı tamam, ama dikkat çekmek istediği aslında başka bir nokta. Hayvanlara yapılan işkenceleri, deneyleri durdurmak bu kadar da zor olmamalı.

"16 Ağustos 1996'da, ABD'nin Chicago kentinde bulunan Brookfield Hayvanat Bahçesi'nde çok ilginç bir olay yaşandı. Üç yaşındaki bir çocuk gorillerin arasına düştü. Bunu gören 8 yaşındaki dişi bir goril hemen çocuğu kucağına alıp emniyetli bir yere götürdü. Bir kütüğün üstüne oturdu ve baygın haldeki çocuğu kucağında sallayarak kendine getirmeye çalıştı. Daha sonra çocuğu hayvanat bahçesinin bakıcılarına teslim ederken, hem sevgisini belli etmek hem de iyileşeceğini söylemek istercesine bir-iki kere sırtına vurdu.




Dişi gorilin adı Binti Jua idi. Kameralara çekilen olay bütün dünyada gösterildi. Onu doğadan kopartıp hayvanat bahçelerine hapseden insanlığa ders veren Binti, kahraman ilan edildi.

Peki, goril Binti'nin bu hareketi niye önemliydi? Çünkü Binti'nin davranışı, 'empatinin' yani 'kendini başkasının yerine koyarak onun durumunu anlama; ötekinin acısını hissetme' yeteneğinin sadece insanlarda değil, hayvanlarda da olduğunu gösteriyordu.
Empati kültürel bir şey değildir, nörolojik mekanizması olan bir gerçektir. Bu duruma ayna hücreler deniliyor ve bu hayvanlarda da var, ne eksik ne de fazla.


Bunun gibi pek çok olay var ama çok fazla gündeme gelmiyor, çünkü bu gerçekler bilinip tanınırsa hayvanlar üzerinde deney yapmak ve hayvanat bahçelerinin yanlışlığı gibi hayvanlara yapılan tüm zulümler ortaya serilmiş olur. Tıpkı gorillerin konuşmayı öğrenmesinin gizlenmesi gibi. Yasalar konuşan canlılar üzerinde deney yapılmamasını emreder, oysa genel kitle hala hayvanların zeki olup olmadığının tartışmasını yapar. Onları birer canlı, yaşam formu olarak görmek çok mu zor ?"

Via

10 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Annelik içgüdüsü ve empati bir araya gelince böyle acayip şeyler oluyor demek...

      Sil
  2. Günaydın canım, şimdi postunu görünce hemen açtım. çok ilginç bir haber, ne denir ki bazen hayvanlardan çok öğreneceğimiz var diye düşünüyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydınlar! Bence öğretilecekler konusunda bizden ileri oldukları epeyce nokta var...

      Sil
  3. insanlar korkunç yaratıklar ne yazıkki. bence biz gelişememişiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çevresine bizden fazla zarar veren başka bir "canlı" var mı? Ürkütücü ve yok edici bir varlık insanoğlu.

      Sil
  4. bu epeyce eski mevzuyu biz de sayende öğrenmiş olduk, Verbaa'nım çok yaşa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 17 sene rötarla olmuş ama n'apalım, idare edin artık :) Aman Saçaklaa'nım siz de çok yaşayın, hepimiz çok yaşayalım :))

      Sil
  5. Teknoloji çağında, yüz tane belgesel kanalı varken hala hayvanat bahçesi denen hayvan hapishanelerinin açık olmasını anlayamıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de anlamıyorum, tutsaklıklarının nesi güzel? zamanında ufaklığın biri bir hayvanat bahçesinin müdürüne resimi mektup yollamış "bu yaptığınız çok fena, ben çok üzülüyorum; hayvanlar da çok mutsuz" diye. yazık...

      Sil