24 Eylül 2014 Çarşamba

Malkovich Malkovich

John Malkovich gerçekten acayip adam. Aktör olarak severiz, sayarız. Sonuçta içinde adı geçen bir film çevrilmiş büyük bir oyuncu kendisi. Ego şişmez mi? Şişer. Bkz. John Malkovich Olmak, ki bence o da az acayip film değildi. Bana normal hayatında da pek çatlakmış  gibi gelir hep. 

Şimdi de birçok ünlü fotoğrafçının çektiği unutulmaz fotoğrafta, fotoğraflardaki kişilerin yerine geçip aynı kareler için yeniden poz vermiş. Malkovich'le defalarca çalışan fotoğrafçı Sandro Miller, kendine ilham veren unutulmaz fotoğraf kareleriyle özel bir şey yapmak istemiş. Model olarak da John Malkovich'i seçmiş. Aktör uniseks bir model olmuş, makyaj, ışık, prodüksiyon vs hepsi çok başarılı. Serinin adı da “Malkovich, Malkovich, Malkovich: Homage to photographic masters.”  

Ama yani sadece poz vermek değil bu, başka bir şey. Resmen canlandırmış, yeniden yaşamış o anı, o kişinin suretine bürünmüş. Yaşsız, cinsiyetsiz bir insan gibi. Malkovich ifadeleri, mimikleri, duyguları şahane bir şekilde tekrarlarken, Miller da ışığı, kompozisyonu ve modu ustalıkla yeniden yaratmış. Bu arada fotoğrafların hiçbirinde photoshop kullanılmamış.

Göçmen annenin olduğu ilk kareyi gördüğümde şaşırıp "Aaa, ama bu kadın John Malkovich'e ne kadar benziyor" dedim. Kalanı da iyi, bizde böyle bir proje olsa kim bu kadar iyi performans çıkarır? Aklıma hiçbir isim gelmedi.

Gerçi Picasso'da Mazhar Alanson'u, Jack Nicholson'da da Özkan Uğur'u andırmıyor değil.

Sandro Miller, Dorothea Lange / Migrant Mother, Nipomo, California (1936), 2014
Sandro Miller, Philippe Halsman / Salvador Dalí (1954), 2014
Sandro Miller, Albert Watson / Alfred Hitchcock with Goose (1973), 2014
Sandro Miller, Victor Skrebneski / Bette Davis (1971), Los Angeles Studio, 2014
Sandro Miller, Andy Warhol / Self Portrait (Fright Wig) (1986), 2014
Sandro Miller, Gordon Parks / American Gothic, Washington, D.C. (1942), 2014
Sandro Miller, Yousuf Karsh / Ernest Hemingway (1957), 2014
Sandro Miller, Irving Penn / Pablo Picasso, Cannes, France (1957), 2014
Sandro Miller, Arthur Sasse / Albert Einstein Sticking Out His Tongue (1951), 2014
Sandro Miller, Arthur Sasse / Albert Einstein Sticking Out His Tongue (1951), 2014
Sandro Miller, Bert Stern / Marilyn in Pink Roses (from The Last Session, 1962), 2014
Sandro Miller, David Bailey / Mick Jagger “Fur Hood” (1964), 2014
Sandro Miller, Edward Sheriff Curtis / Three Horses (1905), 2014
Sandro Miller, Herb Ritts / Jack Nicholson, London (1988) (A), 2014
Sandro Miller, Diane Arbus / Identical Twins, Roselle, New Jersey (1967), 2014

Via
Burada da varmış.

8 yorum:

  1. on numara iş olmuş! her şeyden önce fikir de şahane... lakin photoshop kısmına pek inanasım gelmedi. hiç mi yok? diye bir sorası geliyor insanın. belki depoada köşede bi yerde kalmıştır :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de pek beğendim, kılıktan kılığa girmiş adam! Yok demişler ama, yalan değildir. Ama Marilyn'de ısrarlı olmasalarmış keşke :) Kolaysa Yoko Ono'yu canlandırsaymış ayrıca!

      Sil
  2. Bu adam bir alem:) Çok severim kendisini. Eşim ne zaman tv de denk gelsek çıktı senin adam diyor:) gülüşüyoruz...John Malkoviç olmak filmini zaman zaman izliyorum, seviyorum. Bu fotoğraf olayına da bayıldım, nasıl da yansıtmış o ruhsal halleri. Bazı fotoğraflarda inanılmaz benzemiş, şaşırdım. Ben acaba en çok kime benzeyebilirdim diye düşündüm böyle bir şey yapmaya kalksam:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Einstein, Hemingway ve Warhol süper olmuş bence! Binbir surat :) Bizde bu işi kim bu kadar iyi yapar deyince, plastik makyajlı Levent Kırca diyecekler diye korktum, neyse demedi kimse. Hehe...
      Sevgiler buralardan da

      Sil
  3. süper bir çalışma!
    malkovich bu yapar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapar ve yakışır ama yani, hele o sondaki ikizler :)

      Sil
  4. Bayıldım..
    benim de kafamda bir hayalim var.. .çok sevdiğim sinema karelerini canlandırmak ve fotoğraflamak..belki bloguma da koyarım..mesela amelia nın parmaklarından çilek yediği kare..gibi gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak, süper fikir işte. Bence fırsat bulur bulmaz yap, bloga koyarsan seve seve okurum ben valla. Amelie'den bir sürü kare çıkar, sen böyle yazınca sevdiğim bütün filmler gözümün önünden geçmeye başladı bak.

      Sil