12 Ocak 2011 Çarşamba

Factory Girl: Edie

Patti Smith'in "Çoluk Çocuk"unu okudukça 60'lı yılların unutulmuş isimlerini tanıyor, bildiklerimi de hatırlıyorum yavaş yavaş. Andy Warhol ve ünlü Fabrika'sı, Max's'te onun yuvarlak masasına konuk olmayı büyük bir olay olarak nitelendiren sanatçılar, Chelsea Otel sakinleri... "Bu otelin sakinlerinin her biri ayrı bir dünya" diye anlatıyor Smith onları.

O zamanların tanrılarından kabul edilen Andy Warhol'un gözdelerinden biri de Edie Sedgwick'ti. Gerçek adı Edith Minturn Sedgwick olan bir kayıp asilzade...



Femme fatale bir güzellik, 60'ların New York'undaki stil ikonlarının en havalılarından. Ama biraz narsist ve acımasız, biraz hüzünlü ve kırılgan. Babasının tacizi yüzünden ruhu asla iyileşmemiş, düşüşü de yükselişi kadar hızlı olmuş bir bağımlı güzel kız. Andy Warhol ve Bob Dylan'ın egosunun altında ezildiği, Fabrika içinde oradan oraya sürüklendiği söylenir. O dönem parlayıp sonra sönen yıldızlarından biri. Ailesinin biricik kızı, mühim bir sanatçı değilse de Time, Vogue ve Life dergilerine kapak olmuş bir oyuncuydu. Bazı filmlerde oynadı, daha çok Andy'nin kolunda gezen bir süstü ne yazık ki.

Biyografisi için.


Kraliyet ailesine dayanan soyundan çok, Andy'nin gözdesi olması baştacı edilmesi için yeterliydi. Girl on fire. Takma kirpiklerini yapıştırırken Chelsea Otel'deki odasını yakan ve bazı şarkılara (mesela Chelsea Monday, Just Like a Woman, Leopard-Skin Pill-Box That) ilham olduğu söylenen bu (aslında) kırılgan kadının, Fabrika'daki hayatını anlatan bir de film çekilmişti: Factory Girl.  Sienna Miller canlandırmıştı kendisini.



O filmi izleyince de Andy Warhol'un çevresine insanları toplayan bir zamane Mesih'i ve sonra da onları çiğnedikten sonra tüküren biri olduğunu düşünmüştüm. Edie de ruhunu, etini ona kurban verenlerdendi ve sonrasında kaybolup gitti. Andy parasını kullanıp hevesini aldıktan sonra bir kenara fırlattı onu. Acıklı son, aşırı dozda uyuşturucuyla 28 yaşında geldi. Hüzünlü bir hikaye, üzücü bir ölüm...

Factory Girl'de Edie'yi canlandıran Sienna Miller ve Bob Dylan'ı oynayan Hayden Christensen.

2 yorum:

  1. bob dylan bu herif kadar yakışıklı olsaydı bütün şekilciliğimle bambaşka bi insan olabilirdim.

    YanıtlaSil
  2. evet, gördüğüm en yakışıklı bob. yazık olmuş edie'ye; sen cambridge'de sanat tarihi oku, sonra git sönen bir warhol yıldızı, fabrika kızı ol!

    YanıtlaSil