22 Ocak 2011 Cumartesi

Robert Mapplethorpe

"Çoluk Çocuk"un baş kahramanı, bir nevi esas oğlanı, Patti Smith'in hayatında önemli bir yere sahip unutulmaz aşkı Robert Mapplethorpe, İstanbul'da... Bir sergi sayesinde, kitapta sanata başlaması ve kendini bulup tarzını oturtmasıyla ilgili birçok ayrıntıyı okuduğumuz sanatçının eserlerini görme şansımız var.


Kitabın yayımlanmasıyla ilginç bir zamana denk gelen, Paul McMillen'ın küratörlüğü ve Robert Mapplethorpe Foundation'ın işbirliğiyle kotarılan sergi, Galeri Nev'de 12 Şubat'a dek açık. Gidilmeli, fotoğrafları görülmeli... 

Robert-otoportre
1946 yılında doğan Robert Mapplethorpe, 1963 yılında Brooklyn, New York yakınlarındaki Pratt Enstitüsü’nde resim, heykel ve çizim okudu. Sanat yaşamında en çok Joseph Cornell ve Marcel Duchamp’tan etkilendi. 

1970 yılında kolajlarında kullanmak üzere Polaroid kamera ile fotoğraf çekmeye başlayan sanatçı, daha dürüst bulduğu fotoğraf çalışmalarına ağırlık vermeye başladı.

Robert ve Patti




1973'te New York’taki Light Gallery’de “Polaroids” adlı ilk solo sergisini açtı. İki yıl sonra aldığı (aslında hediye edilen) Hasselblad marka fotoğraf kamerasıyla çevresindeki sanatçıları, arkadaşlarını, film yıldızlarını fotoğraflamaya başladı. Bundan sonra çektiği her kare ile sansasyon yaratmayı başardı ve provokatif fotoğraflarıyla 20. yüzyıla adını yazdırdı.

Robert'ın objektifinden Patti Smith-1978
1986 yılında sanatçıya AIDS teşhisi konuldu ve 1988 yılında ölümünden 1 yıl önce New York’taki Whitney Müzesi tarafından ilk Robert Mapplethorpe retrospektifi gerçekleştirildi. Tüm dünyayı dolaşan sanatçının fotoğrafları, 14 Ocak'tan itibaren İstanbul Galeri Nev’de. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder