24 Ağustos 2012 Cuma

"İnsan" olabilmek

Hayat tuhaf... İnsanlar daha da tuhaf... Her gün daha da şaşırtıyorlar.

En ufak bir şeyde hemen hönkürmek, saçma sapan şeyler yüzünden insan kırmak o kadar kolay mı? Değiyor mu peki? Merak ediyorum.

İnsanların hırsları, kinleri, nefretleri, kıskançlıkları da hiç bitmiyor, bitemiyormuş. Anlamıyorum, anlayamıyorum... Neyin kavgası bu? Neyi paylaşamamak? Neyin derdi?

Hayatlarından çıkıp gitmiş insanlara dair kuyruk acıları da, o insanın hayatındaki  insana dair kıskançlıkları da sona ermiyormuş bir türlü. Ne bitmez nefretmiş, ne pis kinmiş; ben bilemedim. İnsanüstü, ürkütücü bir irinmiş meğer.

Oysa hayat kısa. Hem de bu tür zırvalarla harcanamayacak kadar kısa. Yazık... İnsanlar kuş misali, göçüp gidiyor.

En değer verdiklerimizden birini verdik geçen gün toprağa. Hastalık yedi bitirdi aylar-yıllar boyunca. O da biliyordu neler olacağını. "Sonunda acısı dindi, kurtuldu" demek zorunda kalacağımız bir hale geldi. Bütün vücudunu sardı hastalık. Zayıfladı. Eridi. Ve daha fazla dayanamadı. Kaybettik... Daha acısı içimizde çok taze. Yokluğunu hep hissedeceğiz. Abimizdi, can dostumuzdu, nikah şahidimizdi, bizim için çok değerli bir insandı. Kaptan gitti. Ruhu huzur içinde olsun...

O yüzden, az biraz izan... "İnsan" olmak kolay sanılsa da, değil. Uğraşmak gerekiyor. Çabalamak. Olmuyorsa da, tedavi olmak...

Hem bu saçmalıklara da değmiyor hayat. Hem de hiç.  Sevin sevilin, gezin eğlenin, hayatın tadını çıkarın... Hayat bir tane. Fazlası yok. Uzatması da. Film bir yerde bitiyor, salonu sessizce terk ediyoruz hepimiz; inat/ısrar edip de devamını çekebilen görülmedi.

Herkes sonunda göçüp gidiyor, bir avuç toprağa karışıyor... Bir avuç. Geriye; nasıl bir "insan" olduğunuz, sevilip sevilmediğiniz, insanlarda nasıl izler bıraktığınız, onlarla olan anılarınız; işte bunlar kalıyor.

Sanal zırvalara, internette olup bitenlere, bilgisayar ekranlarında görülenlere de bu kadar takılmayın; ederinden fazla anlam da yüklemeyin. Hayat dışarıda bir yerlerde akıp gidiyor ve bitiyor çünkü.

"İnsan", "iyi" bir insan olmayı da deneyin; farkı göreceksiniz. Herkes görecek.

2 yorum:

  1. ne de güzel yazmışsın ,artık insanlar gösteriş meraklısı oldu benliğinden çıktı ,çıkar ilişkisi oldu ne olurdu iyi düşünsek bu kadar zor mu insan olmak ?

    YanıtlaSil
  2. Gösteriş meraklısı bir yanda, hazımsızı bir yanda... Ama en fenası, kindarı ve kıskancı sanırım.

    YanıtlaSil