8 Kasım 2012 Perşembe

İyi ki doğduuuun Abrahaaaam

Google, bugünü Drakula romanının yaratıcısı Bram (Abraham) Stoker'ın doğumgünü kutlamasına ayırmış.


İrlandalı romancı Stoker, yedi çocuğun üçüncüsü olarak 1847'de başladığı hayatının ilk yıllarını, hiçbir doktorun anlayamadığı bir hastalıktan dolayı yatağa bağımlı geçirmiş. Yatarak geçirdiği bu süreyi de annesinin anlattığı İrlanda efsaneleriyle atlatmaya çalışmış. Hayalgücünün ilk besini.

İyileşmesi, 8 yaşında mucizevi bir şekilde gerçekleşince de oyun oynamak yerine mezarlıklarda vakit geçirmeye başlamış çocuk. Eh, böyle şeyler yazmasına şaşmamalı tabii. Ama iyi ki de yazmış, korku edebiyatı ve sineması o olmasaydı ne yapardı?

Sonralar aşk öyküleri ve tiyatro eleştirileri de yazan Stoker, çocukluğundaki fiziksel rahatsızlığına inat, Dublin Üniversitesi'nde okurken sıkı bir atlet olmuş.

Frankenstein yazarı Mary Shelley ile evliliği de palavraymış, uyarısı için Bora'ya teşekkürler. Karısı Florence Balcombe'ymiş, 1878'de evlenmişler. Ve Bram Stoker, 20 Nisan 1912'de frengi yüzünden ölmüş, isteği üzerine yakılmış.



Vampirlerin kralı Dracula'nın yaratıcısı, Holywood'a ve kurt adamlı vampirli ergen dizilerine ilham vereceğini bilebilir miydi acaba?

2 yorum: