4 Aralık 2013 Çarşamba

Selfie'nin tarihçesi

Oxford Sözlükleri "Selfie" kelimesini Yılın Kelimesi seçmiş. Editörler, "selfie" kelimesinin geçen seneye göre % 17000 (onyedi bin) oranında daha fazla kullanıldığını söylüyormuş.

İnsanların kendi kendini görüntülediği fotoğraflar için kullanılan kelime, en popüler zamanlarını yaşıyor anlayacağınız. Eh, Facebook, Twitter, Instagram, Flickr, Tumblr, blog, akıllı telefonlar vs almış başını gitmişken ya ne olacağıdı?

Kelime ise ilk defa 2002'de Avustralya'da düzenlenen çevrimiçi bir forum sırasında kullanılmış. Aşağıda kendi kendini aynadan çeken bu hanımefendi,  ilk "selfie"nin yaratıcısı ilan edilmiş. Ancak kendi kendini fotoğraflamanın tarihi, ta 1800'lere dayanıyormuş. Çook daha eskilere yani.


Babamın makineyi otomatiğe ayarlayarak kendi kendini, bazen de annemle ikisini dağda bayırda, doğa manzaralarıyla çektiği, 40 yıl öncesinin fotoğrafları geldi aklıma... Ne güzellerdi.

Aşağıdakiler de, kendi kendilerini çeken ilk kişiler muhtemelen. Bence en eğlencelisi, sonuncusu. Neyse, bu haftayı da ortaladım. İki gün daha dayanabilirim, sonra hsonu İzmir...

 Via

Chaloner Woods/1938
1900'ler
Florance Vandamm/1947
Roberrt Cornelius/1800'ler (biraz kurt adam gibi çıkmamış mı?)
1966

2 yorum:

  1. bakalım selfie çekmeye çalışan ergenlerimizin o esnada büzüştürdüğü dudaklara ne zaman bir isim bulunacak! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "333'lük düğme" denebilir ona. Bir de sol el havada, sol üstten çekilen "Profil fotosu olsun"a bir isim bulunmasını talep ediyorum :)

      Sil