16 Ekim 2012 Salı

Tekneden Harikalar Diyarı'na Alice...


Fotoğraftaki minik kız, "Alice Harikalar Diyarında" kitabına ilham veren Alice'miş... 1862'de çekilmiş bu fotoğrafta canı epeyce sıkılmış gibi. Hatta annesi oynamasına izin vermemiş de, tüm dünyaya küsmüş bir hali var. Kendisi, kitabın yazarı olan Lewis Carroll'ın arkadaşı Robinson Duckworth'un küçük kızıymış.

Carroll dünyaca ünlü kitabının bütün hikayesini, üç kızı ve eşiyle birlikte deniz yolculuğuna çıktığı arkadaşı Duckworth'un küçük kızı Alice'e anlatmış önce. Çünkü Alice, yukarıda da görüleceği gibi teknede hayli sıkılmış.

Hikaye küçük kızın ilgisini çekmiş olmalı ki, dünyanın en ünlü  çocuk klasiklerinden biri çıkmış ortaya. Sonra da bütün dünya, gerçek adı Charles Lutwidge Dodgson olan Carroll'ın kitabıyla Harikalar Diyarı'nın peşine düşmüş.

Kitabın hikayesinin böyle olduğunu bilmiyordum, huysuz suratlı Alice sonradan mutlu oldu mu acaba? Böyle bir şeye sebep olduğunu bilip de sevinmemesi imkansız bence.

4 yorum:

  1. Hadi ya?! Hayallerimi yıktın, ben yazarın o acaip hayalgücünün kaynağının o dönemde sıkça ve serbestçe kullanılan kokain olduğunu düşünür, hikayedeki alt metinlere falan takılırken.. Bu kadar basitmiş yani? :D

    YanıtlaSil
  2. valla ben de fesatmışım, kafası güzelken yazdığını düşünürdüm hep :) meğer somurtkan bir küççük hanfendiyi eğlemek isterken çıkmış bütün hikaye :D ki sonradan ne kadar övünmüştür kim bilir!

    YanıtlaSil
  3. analar ne kızlar doğuruyo diip gideyim bari... :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla huysuz cimcimenin teki, cocuk klasiklerinden birine sebep olmus meger.

      Sil