21 Kasım 2012 Çarşamba

Für Elise

Klasik müzik dünyasındaki bir muamma daha aydınlığa kavuşturulmuş. Yani önemli ölçüde. Beethoven’ın ünlü sonatı "Für Elise"yi kimin için yazdığı uzuun yıllardı merak edilen bir mevzuymuş. (Besteyi, şimdi birçok okulun zilinden anımsayacaksınız.)



Kanadalı müzik bilimci Rita Steblin yememiş içmemiş, uğraşıp didinerek bu sırrı çözmeye çabalamış. Steblin’e göre Beethoven, 1810’da piyano için bestelediği “Für Elise” sonatını Bavyeralı şarkıcı Elisa Barensfeld’e adadı.

Avusturya ve Almanya’da, gazete haberleri, polis raporları, soyluların hatıra defterleri ve mektuplarını inceleyerek iz süren müzik bilimci, Beethoven’ın “Elise için, 27 Nisan, Lv.Bthvn. ın anısına” şeklindeki el yazısına ulaştı.

Üstünden yüzyıllar geçmiş gizemli olayları çözen insanlara saygı duyuyorum. "Mozart'ı Kim Öldürdü?" kitabını okuduğumdan beri böyle şeyler daha ilgi çekici gelmeye başladı. Hikayenin ayrıntılarını merak edenler, haberi okuduğum ntvmsnbc'ye göz atabilir.

Ben ise serbest çağrışımla, pek sevdiğim "Elisa" adlı eseri şuracığa iliştiriyorum. Jane Birkin'den gelsin. 

4 yorum:

  1. arada bir müzik etiketine tıklayıp karşıma çıkanları dinliyorum bir çalma listesi halinde... benim gibi müzik cahillerine iyi oluyor, tenkuuu :P

    YanıtlaSil
  2. müzik cahili mi, yok daha neler :P aman efenim, dinliyoruz işte hep beraber :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten... müzik konusunda çok cahilimdir... paylaştıklarınızın neredeyse hiç birini bilmiyorum :)

      Sil
    2. o zaman yeni şeyler öğrendikçe, sevdiğim bir şeyler yeniden aklıma geldikçe paylaşayım seninle :)

      Sil