29 Mart 2010 Pazartesi
Ev hanımı mıyım, aylak mı?
Geçen gün Hürriyet'in ekinde okuduğum bir yazı (ki gereksiz bir ayrıntı olarak, sadece hafta sonları alırım Hürriyet), şu anki durumumla ilgili olarak beni düşündürdü... Şu anda işsizim, evet. Bu durumda ev hanımı mı oluyorum peki ben? Ev hanımı/beyi olmak için ne gibi şartlar lazım? Evli olmak lazımsa eğer, olmaz. Yazı, "homemaker" sözcüğünün bizim anladığımız anlamda ev hanımlığından/beyliğinden fazlası olduğunu anlatıyordu aslında.
Neden çalışıyoruz? Para kazanmak için. E peki evden bir şeyler yaparak da para kazanabilsek, dışarıda çalışır mıyız? Belki hayır. Ya sosyalleşme, sosyal hayat? Aman, her gün aynı insanlara zoraki "Günaydın/İyi akşamlar" demek, iş arkadaşlarının tümünü "arkadaş" sanmak mı sosyalleşme? Peki ama kariyer? Kariyer konusunda kararsızım bu aralar. Çok da matah bir şey olmadığını düşünüyorum bazen. "Kızımız/oğlumuz ne iş yapıyor?" Bu, daha çok kız isteme kısmında ya da iş görüşmelerinde soruluyor. Kızımız atom mühendisi, n'olacak? Daha iyi dolma sarar, barbunya pilakiyi nefis yapar diye mi sordun hanım teyze?
Evde oturmak daha hesaplı mı, aslında evet. Dışarıda yemek/içmek masraflı. Sonra yol parası, en fazla tutan o. İstanbul'da hele. Trafik yorgunluğu da cabası. E her gün aynı giysi giyilmez, sonra yok o çantaya bu ayakkabı uymadı. Makyajdı, kozmetikti, saçtı, föndü... Gerçi prezantabl'ların işi zor anacım. Basın-yayın sektörünün kreatif bölümlerinde çalışanların bu dertleri pek yok. Vitrinde olanlar düşünsün. Mesela reklam sektöründeki müşteri temsilcileri süslüdür, ama art direktör ya da reklam yazarlarının buna pek ihtiyacı yoktur. Beyin takımıdırlar. Neyse, sayın Kırca konu dağılıyor...
Ne diyorduk? Ekonomik özgürlük. Postmodern sosyalizm. Bak bu iyiymiş, ekolojik beslenme gibi trendy ve çevreci üstelik. Kulağa da radikal ve duyarlı filan geliyor.
Yaşasın homemaker hareketi! Neymiş bu hareket, kimmiş homemaker: "Son derece bilinçli, abartılı tüketimi hoş karşılamayan, dünya kaynaklarına saygı duyan, yerel ekonomileri güçlendirmeye çalışan insanlar. Klasik anlamda işleri yok, bu nedenle ekonomik olarak görünmezler. Var olan ekolojik ve ekonomik sistemlerin çökmeye mahkûm olduğunu düşünüyor, yeni bir sistem kurmaya çalışıyorlar."
Gerisi? Gerisi haberde, buyrunuz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder