4 Ekim 2011 Salı

Anarşik müzisyenler

Enteresan bir film izledik geçen akşam. İsveç-Fransız ortak yapımı. “Yaşamın Ritmi” olarak çevrilmiş. Orijinal adı "Sound of Noise". Bu yılki film festivalinde gösterilmiş, ama kaçırmışız. Ödül de almış epeyce. DVD’sini bulunca almış bizim bey. Pazar akşamımıza renk kattı naçizane.

Film, kalıplara karşı gelen müzisyen anarşistleri ve eylemlerini anlatıyor. Delilikle normal yaşam arasında giden iki tip var. Elbaşları Sanna adlı abla. Bunlar kendileri gibi çatlak 4 davulcu arıyor ve de buluyorlar. Akabinde de eylmelerine başlıyorlar. Şehre elektrik veren trafodaki tellerde müzik yapmak mı dersiniz, klasik müzik konserini sabote etmek için iş makineleriyle “müzik” yapmak mı yoksa canlı insan bedenini ve ameliyat aletlerini enstrüman olarak kullanmak mı? Ne ararsanız var! En komiklerinden biri de banka sahnesiydi sanırım. “Dikkat, bu bir konserdir!”


Bir de manifestoları mevcut bu arkadaşların, eylemlerini orada madde madde anlatıyorlar. Adı "Bir Şehir ve Altı Davulcu İçin Müzik".  “Electric love” maddesi mesela, şu elektrik tellerinde verdikleri konserin ipucu. Alameti farikaları ise olay mahalinde bıraktıkları metronom. 

Procelerinin ve eserlerinin isimlerine bakmak gerekirse:


1. Doctor doctor gimme gas in my ass (Ameliyathane sahnesi)
2. Money 4u honey (Banka)
3. Fuck the music kill! Kill! (Klasik müzik konseri)
4. Electric love (Trafo)

Filmde bir de “tahta kulak” polisimiz var. Kardeşi çok ünlü ve yetenekli bir orkestra şefi, herkes ona hayran. Maaile müzisyen bir aile. Bu hariç. Bu garibim de travma yüzünden müzikten tiksinir olmuş. Müzik onun için bir işkence, ama bu davayı da çözmesi şart.  

Şehri orkestra olarak kullanan ve eylemlerini müzikal bir kıyamete çeviren bir çete var başrolde. Filmin senaryosu çok ilginç, çok beğendik biz şahsen. Oyuncular da gayet iyi. Bu kesmekeşin arasında bir aşk bile filizleniyor. Bkz imdb. İzlemeye değer.

“Yaşamın Ritmi / Sound of Noise”

Yön.: Ola Simonsson, Johannes Stjärne Nilsson
Oyn.:  Bengt Nilsson (Amadeus Warnebring), Sanna Persson (Sanna), Magnus Börjeson (Magnus), Marcus Boij (Marcus)
Sen.: Jim Birmant, Ola Simonsson, Johannes Stjärne Nilsson
Gör.: Charlotta Tengroth
Müz.: Fred Avril, Magnus Börjeson, Six Drummers

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder