8 Aralık 2012 Cumartesi

Take five

Hafta sonu müziği, 3 gün önce hayatını kaybeden Amerikalı caz piyanisti Dave (David Warren) Brubeck için gelsin. Aşağıda videosu olan caz bestesi, herkesin kulağına aşina gelecektir eminim. Filmlerde de kullanılmış bir şarkı. "Take Five", Brubeck bestesi değil ama onunla ünlenmiş. (Parçanın bestecisi, çok yakın arkadaşı Paul Desmond)  

"İyi caz müziğini siyahlar yapar" klişesine verilmiş bembeyaz bir yanıt Dave Brubeck. "Cazı beyaza boyayan adam" sözü onun için söylenmiş. Hepsi profesyonel müzisyen olan 6 çocuğundan biri, İstanbul'da yaşayan oğlu Darius; bir süre Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisiymiş."Time Out" albümündeki aksak ritimleri, İzmir'de kültür elçisi olarak bulunduğu dönemde izlediği zeybek oyunu ve ayakkabı boyacılarının temposundan aldığına dair bir bilgi de var hakkında. Türkiye'ye hiç yabancı bir müzisyen değilmiş. Söylendiğine göre ileri derecede bozuk gözleri yüzünden nota okuyamadığı için okuldan mezun olurken, müzik  öğretmeni olmayacağına dair imza almışlar kendisinden.

Cumartesimin bir kısmını yiyen doktor macerası esnasında, MR içinde uyuklarken kulaklıktan "Knockin' on Heaven's Door"un caz versiyonuyla "Take Five"ı dinletmeleri de ilginç bir tesadüf oldu. 

Veteriner olmaya niyetlenmişken müzisyen olan Brubeck'in ölüm ve doğum günleri arasındaki yakınlık  acayipmiş. 6 Aralık 1920'de doğup 5 Aralık 2012'de göçmüş. Aralık'ta başlayıp Aralık'ta biten 92 yıllık bir ömür...

"Take Five" dinlerken bir yandan da kedi kumu değiştirmek, evi toparlamak gibi işlere girişeyim. Bir ara da yılbaşı kartlarımı yazarım. İstanbul'da hava güneşli, dünkü dinmeyen yağmurdan sonra açık hava pek güzel geldi. Akşamın etkinliği ise 123 ve Gunnar Halle konseri. Yaşasın cumartesi!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder