7 Eylül 2010 Salı

Sebastião Salgado



Brezilyalı fotoğrafçı Sebastião Salgado... Bir Magnum üyesi daha. Ekonomi eğitimi alıp yıllarca bu işten para kazandıktan sonra eşiyle yaptığı bir Afrika gezisinden sonra fotoğrafçılıkta karar kıldı. ABD Balkanı Reagan'a yapılan suikastı çekmesiyle ünlendi. Bu çekim, ekonomik açıdan zor durumdaki ajansı Magnum'u da düzlüğe çıkardı.

Genellikle uzun soluklu projelerde çalışan Salgado, 7 yıl boyunca (1977-1984 yılları arasında) Brezilya'daki uzak dağ köylerini gezerek “Other Americans/Öteki Amerika (1986)” adlı albümü hazırladı. 1980 yılında on beş ay boyunca Fransız Sınır Tanımayan Doktorlar Topluluğu ile Afrika'nın Sahra bölgesini gezerek “Sahel: L’Homme en Détresse/Sahra: Izdırap İçindeki İnsan” adlı çalışmayı hazırladı. 1986 ve 1992 yılları arasında, o ana kadarki en büyük projesi olan “Workers/İşçiler (1993)” üzerinde çalışmaya başladı. Salgado, bu albümü hazırlarken yirmi altı ülke gezerek geniş çaplı bir işçi profili çıkardı.

Salgado’ya göre projelerinde iyi sonuca ulaşmak, fotoğraflanan insan ile kurulan ilişkiye bağlı. Bu yüzden çalışmalarını gerçekleştirirken, fotoğraflayacağı kişiler ile benzer koşullarda yaşıyor, onların yolculuk ettiği şekilde yolculuk ediyor. Sponsoru ise kendisi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder