16 Aralık 2012 Pazar

24 Kitchen & Jamie

12 Aralık 2012 sürprizlerinden minik Emre dışındaki, artık Türkiye'deki kabloluda yayına başlayan ünlü yemek kanalı 24 Kitchen HD oldu. 24 saat yemek yayını yapan bir kanal, şahane! Jamie Oliver,  Mario Batali, Lorraine Pascale, Anthony Bourdain... Hepsi burada! Birkaç gündür, özellikle haftasonu gözümüzü ayıramadan izliyoruz. Gywneth Paltrow da İspanya gurme turuyla arzı endam eyledi. Ünlü aşçıların ekranda 5 dakikada pişirdiği nefis yemekleri bir an önce yapmak için  sabırsızlanıyor insan.

Bazılarını National Geographic'ten de takip ediyorduk ama hepsinin bir arada olması şahane oldu. Jamie’nin 15 Dakikalık Yemekleri, Jamie’nin İngilteresi, Jamie ile Evde, Anthony Bourdain ile Lezzet Durakları, Lorraine Pascale ile Pratik Yemekler, Lezzetli Bayan Dahl ve Rudolf van Beek ile Hayatın Tadı gibi süper programlar arasında favorim, Jamie Oliver'ninkiler oldu.  Bir de Donna Hay var; şahane tatlılar, makarnalar, sandviçler yaptı kısa bir süre içinde. Onun programının sloganı da "Hızlı, Taze, Basit".


Jamie Oliver'ye birazdan değineceğim. Çikolataya düşkünlüğümden dikkatimi çeken bir başka insan Lorraine Pascale, kaşla göz arasında şahane pastalar, ev yapımı çikolatalar yaparak beni benden aldı. 

Lorraine Pascale
Anthony Bourdain ise 24 saat geçirdiği New York sokaklarında hot dog'tan, Kore mutfağına yemediğini bırakmadı. İzlerken ben doydum çatladım. İstanbul'da da benzer bir pisboğaz performans sergilemişti.

Anthony Bourdain
 24 Kitchen mutfakta eğlendirip yemek konusunda değişik bakış açıları kazandırması yönünden güzel, ama dilerim obeze dönüştürmez bizi :) İnsan izlerken tükürükleri paçasına sızıyor. 

Gelelim Jamie'ye... Dağınık saçları, eğlenceli tavırları ve peltek konuşmasıyla çok komik bir adam Jamie Oliver. Mutfakta olmaktan, yemek pişirmekten zevk aldığı çok belli. Kitapları, TV programları, restoranı var. Yemek dünyasına, anne ve babasının Essex'te işlettiği bir pub'la girmiş.  Çok başarılı bir şef. 1975 doğumlu, 4 çocuk babası bir İngiliz.

Kitaplarından televizyon programlarına, dergicilikten kendi adıyla satışa sunduğu mutfak malzemelerine, farklı ülkelerde onlarca restorandan uluslarası organizasyon işlerine, vakıf yöneticiliğinden ulusal yemek hareketi önderliğine geniş bir yelpazede çalışıyor. İtalyan mutfağına olan ilgisi ve sosyal sorumluluk projelerine katkıları da ayrıca takdire şayan.

Jamie Oliver
Mutfakta çok rahat. Kasmıyor. Jamie ile Evde'de izledik, kendisinin organik tarım yaptığı şahane bir bahçesi var. Bütün otları, sebzeleri ordan topluyor. Böcek ilacı bile kullanmayıp yararlı böceklerden yararlandığı, doğal bir bahçe bu. Dün, bezelye ve bakla ekiminin inceliklerini anlatıyordu. 15 dakikada pişirdikleri, gerçekten inanılmaz. 

İşleri ve projeleriyle ilgili siteler:

Odun ateşinde pişmiş yassı ekmeği, Britanya lezzetleriyle buluşturduğu mekanı.
http://www.unionjacksrestaurants.com/

Adam Pery Lang ile ortak olduğu, steak house tarzı barbekü restoranı. http://www.barbecoa.com/
 
Birçok ülkede toplam 33 restorandan oluşan,  şık, basit, lezzetli yemekler sunan zincir.
 www.jamieoliver.com/italian

Kraliçenin davetleri, prens-prenseslerin düğünleriyle partilerine catering servisi veren şirketi.
www.jamieoliver.com/fabulousfeasts

Holigan, serseri, uyuşturucu bağımlısı vb tutunamayanları toplayıp kurduğu vakıfta onları eğittiği ve içlerinden onbeşine vakıfla aynı adı taşıyan restoranını (Fifteen) 1 yıllığına emanet ettiği mekanı. (Büyüksün Jamie!)
 http://www.fifteen.net/

Öğren ve öğret esasına dayanan yemek okulu.
www.jamieoliver.com/recipease

2 yorum:

  1. Jamie'nin İngiltere'deki bir okulda başlattığı "öğle yemeğini hem besleyici hem de iştahla yenir hale getirme" pilot çalışmasını izlemiştim ve çok hoşuma gitmişti. Gerçekten de bacon&beans ve fish&chips'ten kelli İngiliz Mutfağı'nı adam ediyor. Bu arada bir de ağzı pek bir bozuk Ramsey'in Kitchen Nightmares'ini öneririm :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemek pişirmek dışında bu kadar sosyal sorumluluk projesi yapmasına, ne bileyim sokaktaki müptelaları iş sahibi yapmaya uğraşmasına bayıldım. Ramsey'in programındakilere üzülüyorum ben yahu. İsimleri bile ürkütücü baksana :)

      Sil