21 Mayıs 2012 Pazartesi

Ekşimik

Diyelim ki mis gibi süt buldunuz. Güvenilir bir yerden gelmiş, doğal. Ama yoğurt yapmaya/içmeye fırsat bulamadan kesildi. N'apıyorsunuz? Döküyor musunuz? Yoo dostum yoo! Saatlerce tencerede kaynatıyorsunuz onu. Tencerenin içinde katılaşıyor kendisi. Katı ve sıvı olarak ayrışıyor daha doğrusu.

Soğuduktan sonra da karıştıra karıştıra, tel süzgeçten süzüyorsunuz. Tülbent varsa, o da olur. Sonra süzgecin üstünde kalan, mis gibi süt peyniri/ekşimik denilen şey oluyor. Çökelek/lor benzeri nefis bir şey. Ama tuzsuz ve yağsız versiyonu. Pek leziz. Artık makarnaya mı karıştırırsınız, böreğe omlete koyar ya da maydanozla karıştırıp ekmeğe mi sürersiniz; siz bilirsiniz...

Neymiş, kesilen sütleri de lavaboya döküp ziyan etmiyormuşuz. Anneler bilir, evet.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder